“Višnjičica rod rodila, višnji, višnjičica rod rodila…”. Trešnje se uveliko beru, na našu žalost nisu preterano slatke zbog nedostatka sunčanih dana, a bogami, kako za sada stvari stoje, nećemo se usrećiti ni kada je reč o višnjama. Ali, to ne treba da nas spreči da ipak napravimo pravo domaće slatko..
Od plodova koje možemo da uberemo ili kupimo, najbolje je kupiti sortu zvanu marele.To je bar moja preporuka jer ne postoji nijedno slatko koje tako osveži ujutru kao slatko od tih višanja.
Evo šta vam je potrebno od sastojaka:
- 1 kg svežih višanja
- 500 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 limun (sok i korica)
Prvo operite višnje, očistite ih od peteljki i izvadite koštice. Uz malo truda, to će biti brzo obavljeno. Ako volite slatkoću, možete ostaviti koštice, ali većina ljudi preferira da ih ukloni.
Zagrejte šerpu na srednjoj vatri i dodajte šećer. Kada se šećer lagano karamelizuje, dodajte višnje i promešajte sve zajedno. Smanjite vatru na nisku temperaturu i ostavite da se višnje kuvaju oko 30 minuta, povremeno mešajući.
Pročiatje i:
Dok se višnje kuvaju, iscedite sok od limuna i dodajte ga u šerpu zajedno sa korom limuna. Ovo će dodati osvežavajuću notu i malo kiselosti koja će uravnotežiti slatkoću.
Kuvajte višnje dok ne dobiju lepu gustu teksturu, a sirup postane blago sirupast. Ovo će obično trajati još oko 20-30 minuta. Mešajte povremeno kako bi se svi ukusi sjedinili i sprečili da se slatko zalepi za dno šerpe.
Kada je slatko gotovo, sklonite šerpu sa vatre i ostavite da se malo ohladi. Potom prebacite slatko u sterilisane staklenke i dobro ih zatvorite. Ovako pripremljeno slatko možete čuvati u frižideru i uživati u njemu tokom dužeg vremenskog perioda.
Slatko od višanja može biti divan dodatak vašem doručku, užini ili desertu. Probajte ga na tostu, prelivene pavlakom ili dodajte u voćnu salatu za jedinstvenu kombinaciju ukusa.
Uživajte u ovom slatkom zadovoljstvu koje pripremate sami kod kuće. Verujte mi, ništa ne može nadmašiti miris i ukus svežeg domaćeg slatka od višanja.