Nedelja je, a sparno je, ne ide neko meso za ručak, ali zato su tu punjene paprike na način kako se spremaju u etno restoranima pa otuda i naziv na seljački način, izvorni. Inače, nisu oni izmislili toplu vodu sem što koriste maslinovo ulje, što verujem da moja Nana pokojna nikad nije koristila za punjenje istih. Jedina je to razlika i meni se sviđa jer je ukus bolji. Ajmo da vidimo sastojke i pripremu.
Sastojci:
- 6 velikih paprika (birajte najlepše, jarko crvene)
- 500 g mlevenog mesa (juneće, svinjsko ili mešano, izbor je na vama)
- 1 šolja pirinča (prethodno skuvanog)
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 2 šargarepe (sitno iseckane)
- 1 šolja paradajz soka (ili pelata)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 kašičica suvog začina
- So i biber po ukusu
- Malo seckanog peršuna za posipanje
Priprema:
Prethodno zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
Operite paprike, pa im odsecite vrhove i izvadite semenke. Ostavite ih na stranu dok pripremate nadev.
U velikoj tavi zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Dodajte sitno iseckani crni luk i beli luk, pa dinstajte nekoliko minuta dok luk ne postane staklast.
Dodajte iseckanu šargarepu u tavu i dinstajte je zajedno s lukom još nekoliko minuta, sve dok šargarepa ne omekša.
U tavi sa povrćem, dodajte mleveno meso i dobro ga propržite dok ne postane blago rumeno. Začinite mlevenom paprikom, suvim začinom, solju i biberom po ukusu. Mešajte sve sastojke dok se lepo sjedine.
Sklonite tavu sa šporeta i dodajte kuvani pirinač. Sve dobro promešajte kako bi se svi sastojci lepo povezali.
Uzmite paprike i napunite ih pripremljenim nadevom. Neka budu fino napunjene, ali ne previše stisnute.
U velikom tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i stavite paprike da se kratko proprže sa svih strana. Ovo će im dati lepu zlatno-smeđu koricu.
Nakon što ste propržili paprike, stavite ih u pleh za pečenje i prelijte paradajz sokom (ili pelatom). Pokrijte pleh aluminijumskom folijom i stavite ga u zagrejanu rernu.
Pecite punjene paprike oko 30-40 minuta, ili dok ne postanu mekane i sočne.
Izvadite paprike iz rerne i pažljivo uklonite foliju. Pospite seckanim peršunom za dodatnu svežinu i ukras.
I voilà! Tvoje punjene paprike na seljački način su spremne za uživanje! Posluži ih uz svežu salatu i krišku domaćeg hleba i uživajte u ovom jedinstvenom ukusu.
Nadam se da će vam ovaj recept doneti mnogo zadovoljstva i da ćete ga rado pripremati za svoju porodicu i prijatelje. Uz to, ne zaboravite da se dobro zabavite tokom pripreme jer kuvanje treba biti i trenutak za opuštanje i uživanje.
Prijatno i vidimo se uskoro sa još sjajnih recepata!
P.S. Ako imaš neke posebne trikove ili dodatke za punjene paprike, slobodno ih podeli s nama u komentarima ispod teksta. Uvek volimo čuti nove ideje i savete od naših čitalaca!