Ok, verovatno ste već svi videli zezanciju na Instagramu koja kruži već danima a glasi, parafraziraću, “Spremala sam pilav, ali pošto živimo na Vračaru, zvaćemo ga rižoto”, pa sam se dosetila da vam pokažem kako mi to spremamo rižoto što se inače zove pilav kod nas.
Sastojci:
pileće belo meso, ili ti pileća prsa oko 350 – 400 grama
glavica crnog luka
meksička mešavina Frikom, mada možete onu mešavinu as povrćem da uzmete koja vama odgovara
maslac
pileći bujon, kocka, kako već zovete
pirinač
začini (do, biber, pileći začin)
maslinovo ulje
Priprema:
Belo meso se iseče na kockice a potom se stavi so, biber, pileći začin ja sam kupila Dijamant, inače imate raznih proizvođača. Kada završite pripremu mesa, iseckate luk crni na kockice. Biće vam potrebna dva tiganja, i u jedan i u drugi stavite maslinovo ulje sa nekoliko kockica maslaca. U jedan tiganj stavite crni luk da se dinsta. A u drugi tiganj belo meso.
Kada luk dobije staklasti izgled, potrebno je staviti mešavinu.
U šerpicu stavite vodu i kada proključa, ubacite bujon pileći, tj. jednu kockicu. Vodica sa pilećim bujonom treba vam za nalivanje pirična.
Kada belo meso porumeni sa obe strane, možete ga skloniti sa vatre. Napomena, morate stalno sa mešate meso jer može da zagori.
Nakon 15 minuta dinstanja luka i mešavine, vreme je da se stavi pirinač u tiganj i da se pomeša sa mešavinom i lukom.
U tiganj ne sipalte puno vode koju ste prokuvali sa bujonom, potrebno je sipati kutlaču po kutlaču, pirinač ne sme da pliva u vodi. Uz stalno mešanje sprečićete da pirinač zagori. Pirinač je gotov kada nabubri, što mu dođe nakon nekih 20-ak minuta mešanja i dosipanja vode.
Kada pirinač nabubri sipate belo meso iz drugog tiganja, sjedinite sve i na ugašenoj ringli mešane lagano još minut-dva. Tajna ukusa je parmezan koji volimo da dodamo na samom kraju, ukus bude potpun!
I to je to, dragi moji Vračarski pilav je gotov!