Kod nas se u kući zna da jesen stiže kada se paprike kupuju kao da sutra ne postoji i kada krene mešnja testa svih vrsta. Kiflice, mekike, krofne, palačinke, a posebno štrudle. Još ima i svežeg džema (ovogodišnja tura), pa onda ne znamo gde da ga mažemo pre. Da prostite, što kažu stari, još samo po turu što ga ne mažemo. E, danas vam dajem recept za jednostavnu štrudlu sa džemom, a koji džem vama dajem na slobodnoj volji izbora, ja sam uzela džem od šljiva. Pa, da krenemo!
Za testo:
- 500 g brašna (tip 500)
- 250 ml mleka
- 100 ml ulja
- 2 jaja
- 1/2 kockice svežeg kvasca (25 g)
- 1/2 kašičice soli
- 5 kašičice šećera
Nadev:
- džem (po izboru)
Za premazivanje rolata:
- 1 žumance
- nekoliko kapi ulja
Za početak u 250 ml mlakog mleka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste 15-ak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umsti glatko testo. Možete ga mešati dodacima za testo uz pomoć miksera. Sjedinjeno testo mesiti još malo na malo pobrašnjanoj podlozi.
Onda lepo testo podeliti na dva dela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
Jufke istanjiti što više može, pa celu površinu testa obilno namazati džemom. Urolati i ređati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koji se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni.
Kad je štrudla gotova, vrlo je malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi. Rolate posipati prah šećerom i poslužiti tople.