Ovo je salata koja ozbiljno dobro ide uz prebranac, ribu, posnu sarmu. A kako kreće sezona slava vreme je da krenemo sa salaticama i predlozima šta sve možete staviti sada u zimnicu što ćete kasnije koristiti. Kako sam pretraživala recepte saznala sam da je originalni naziv ove salate koju smo prilagodili nama, zapravo “Moroccan Carrot Rondelle Cut Salad”, ili ti Marokanska salata od šargarepe. Bilo kako bilo, jako je ukusna, pa evo i kako da je spremite.
Sastojci:
- 1 kg šargarepe, iseckane na kolutove ili rendane
- 4 čena belog luka, sitno seckana
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 1 kašika supe od povrća
- 1/2 šolje sirćeta (po izboru)
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 kašičice suvog origana (opciono)
- 1/2 kašičice crvene mlevene paprike (opciono)
Uputstvo:
- Prvo operite, očistite i iseckajte šargarepu kako želite – na kolutove ili je možete i rendati.
- U dubokoj šerpi, prokuvajte šargarepu u dovoljnoj količini vode dok ne postane mekana, oko 5-7 minuta. Zatim je procedite i ostavite da se ohladi.
- U velikoj činiji, pomešajte beli luk, so, šećer, supu od povrća, sirće (ako koristite), ulje, origano i crvenu papriku. Dobro promešajte kako bi se svi sastojci sjedinili.
- Kad se šargarepa ohladi, dodajte je u činiju sa prelivom. Pažljivo promešajte kako bi se svi sastojci ravnomerno pokrili prelivom.
- Prebacite smesu u čistu teglu za zimnicu. Pravite slojeve tako da dobro utisnete šargarepu u tegli.
- Zatvorite teglu i ostavite je u frižideru najmanje 24 sata pre konzumiranja kako bi se ukusi sjedinili.
Ova šargarepa sa belim lukom savršeno ide uz mnoga jela, a takođe je i odlična kao zdrava i ukusna zimska salata. Spremna je za konzumaciju čim se dovoljno ohladi i sjedini ukuse, ali možete je čuvati u frižideru nekoliko nedelja. Uživajte u njoj!