Možda nemamo para za odlazak u Pariz, možda ne možemo da jedemo brioš i pijemo kapućino na Jelisejskim poljima, ali zato možemo da ga napravimo sami i taj brioš a i kafu. Prc, Milojka. Brioš, francuski hleb koji će vam osvojiti srce svojom neodoljivom mekoćom i bogatim ukusom. Još kada se ručka na vašoj sunčanoj terasi, ma, to je to…
Sastojci:
- 500g brašna
- 10g soli
- 10g šećera
- 25g svežeg kvasca
- 5 jaja
- 200g putera (sobne temperature)
Uputstvo:
- Počnite sa pripremom kvasca. U činiji izmrvite kvasac i dodajte malo mlake vode i šećera. Ostavite da odstoji 10-15 minuta dok se ne stvori pena na površini.
- U velikoj činiji, prosejte brašno i dodajte so. Napravite udubljenje u sredini.
- U udubljenje stavite kvasac i jedno jaje. Zatim polako dodajte ostala jaja i mešajte dok se ne formira testo.
- Dodajte sobnu temperaturu putera i nastavite mešati dok se testo ne odvoji od stranica činije.
- Prekrijte činiju čistom krpom i ostavite testo da naraste, otprilike 2 sata.
- Nakon što je testo naraslo, oblikujte ga u željeni oblik. Možete napraviti male okrugle hlebčiće, pletenicu ili koristiti kalup za brioš, ili prosto neka bude kao kifla.
- Prebacite oblikovane komade na pleh obložen papirom za pečenje. Ostavite ih da odmore još 15-20 minuta.
- Premažite brioše sa razmućenim jajem za sjajnu zlatno-smeđu koru.
- Stavite brioše u prethodno ugrejanu pećnicu na 180°C i pecite ih oko 20-25 minuta ili dok ne postanu lepo zlatno smeđi.
- Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade nekoliko minuta.
Sada imate fantastične domaće brioše spremne za uživanje! Poslužite ih sa omiljenim džemom ili marmeladom, ili jednostavno uživajte u njihovoj mekoći same.
Napomena: Ovaj recept je prilagodljiv, pa slobodno eksperimentišite sa dodacima kao što su čokoladni čips, suvo voće ili bademi za različite ukuse brioša. Spremni za mekanu raskoš? Onda je vreme da uzmemo brašno u ruke i započnemo pečenje!