Čeprkam ti ja tako po internetu svaki dan i tražim sebi inspiraciju za pisanje na mom portalu, i često naiđem na razne recepte ali retko koji me i na delu fascinira. Hoću da kažem retko koji “prođe” kod mojih ukućana. Ali, ova pita sa sirom… Razbila je! Da, da, apsolutno je pobedila. Hajde da vidimo i recepturu.
Sastojci:
- Kore za pitu
- 1 kg Sremskog sira (ima ga u Maksiju)
- prašak za pecivo
- so
- jogurt
- 4 jajeta
Premaz:
- 2 kašike ulja
- kisela voda
Priprema:
Uključila sam rernu prvo da se ugreje na jedno 190 stepeni. U posudu sam sasula sir, ulupala jaja, dodala prašak za pecivo, posolila sir jedno cirka šaka soli, može i manje. Dodala sam malo jogurta koliko da se sve lepo sjedini, znači jedna šoljica, jedna ipo. Kad se sve to lepo sjedini, prelazi se na kore.
Svaku koru sam premazala smesom od ulja i kisele vode. Znači, u jednu činiju kisele vode (činija cirka da stane dve čaše vode), sipala sam jedno 200 ml ulja. Svaku koru premažem tim premazom, pa dodam nadev od sira, ali – ovo je bitno, svaku koru sam okrenula tako da je savijam u ronicu po širini, a ne po dužini. Sipam nadev na početak kore po širini, ne premažem celu, onda krajeve kora savijem na santim sa strane kako mi ne bi nadev cureo. Znači sa obe strane se saviju krajevi kora pa se tako savijeni rolaju do kraja.
Svaka kora ide premaz, pa nadev, pa se urola i ređa u pleh jedna pored druge.
Kada se savijanje završi, ostatak od namaza sjedini se sa onim uljem i kiselom vodom i time se dobro natopi cela pita a posebno krajevi da ne bi bili suvi. Ostaviti koji minut da upije pita sve, pa onda staviti u rernu da se peče dok lepo ne porumeni. Znači jedno 30 – 40 minita zavisno od rerne kakva vam je.
Ja sam dodala susam odozgo, stavila sam ga posle natapanja cele pite pre pečenja, ali ne morate da ga stavljate ako ne želite. Eto, to je to, pita je strava. Da znate, prijatno vam bilo i u zdravlju je jeli!