Princes krofne. Ja mislim da u ovoj najavi ne treba puno toga reći, jer, njih ili ne voliš, ili pojedeš toliko da ti je muka, a li ni tu ne staneš nego uzmeš, još. E sad, ima raznih receptura, varijacija na temu kako se spremaju princes krofne. I sve je to u redu. Ali, nekako one domaće, obične princes krofne su i dalje broj jedan. Mislim da skoro svako od nas smatra da njegova mama sprema najukusnije Princes krofne, i tu spora nema. Zato vam ja predstavljam mama Majine princes krofne koje su ukusne i slarke, i malene i ja ne znam, eto ima da se svi podgojimo do sledećeg oblačenja kupaćih kostima. I baš nas briga!
Zato, hajde mi da vidimo kako to mama Maja Maksimovic Vulamada sprema krofnice:
Za testo:
500ml vode
150ml ulja
250g brašna
2 kašike gustina
Prstohvat soli
1 prašak za pecivo
5 jajeta
Sipati vodu i ulje u šerpu da proključa.
Pomešati brašno, gustin, pzp i so. Suve sastojke sipati u šerpu i sve lepo umešati.
Skloniti sa šporeta i ostaviti da se malo prohladi.
U mlaku masu dodati jedno po jedno jaje i mutiti mikserom.
Masu staviti u špric i istiskivati na pek papir.
Peći u zagrejanoj rerni na 175 stepeni 40min(ne otvarati rernu).
Kada se ispeku i ohlade preseci ih na pola i puniti filom.
Fil:
1l mleka
3 pudinga od vanile
10 kašike šećera
1 vanil šećer
250g margarina/ maslaca
200ml slatke pavlake
Još:
Šećer u prahu.
Fil:
800ml mleka sa šećerom i vanil šećerom staviti da provri. Puding pomešati sa 200ml hladnog mleka pa sipati u vruće mleko, smanjiti temperaturu i neprestano mešajući napraviti puding.
Ostaviti da se prohladi. U skroz mlak puding dodati margarin/maslac i sve lepo sjediniti.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa pomešati sa ohladjenim filom.
Nafilovane krofne posuti šećerom u prahu.
Prijatno!!!