Pre nekoliko dana naše komšije su prvi put slavile slavu u stanu. Premda nema tu ništa čudno, ali, kada pomislite da ovo novo, moderno vreme kako se kaže, stvara neka nova pravila ponašanja, onda je dobro da neko uopšte želi da slavi slavu u stanu. I da se razumemo, nemam ja ništa protiv ni naručivanja hrane niti proslave u kafani, samo neka se slavi i veseli. Ali, nismo ni svi istih mogućnosti kada su finansije u pitanju i kada se ima ograničen budžet. E, tu uskače pomoć prijatelja, odnosno komšije. Svi po malo pomognu i eto gozbe! Hajde da vidimo kako da spremite lepu gozbu u ograničenom budžetu, šta sve možete da spremite i kako da se organizujete.
Broj gostiju je najvažniji faktor – broj gostiju će odrediti količinu potrebne hrane. Zamoli goste da ti potvrde dolazak, ali ako ti neko i ne potrvdi smatraj da dolazi.
Krenimo od spiska
Kada se slavi, bitno je da znate koliko gostiju planirate da pozovete. Tako određujete količinu hrane koju spremate. Tako na primer, ako imate oko 20-30 gostiju, minimum je 60 sarmi. Zatim meso ili riba zavisi da li je posna ili mrsna slava, pa računajte da je porcija 340 grama po osobi, ajmo na 400 grama da zaokružimo. Pa onda 400 grama pomnožite sa brojem ljudi koji vam dolazi i eto vam računice za kupovinu.
-Od 3 glavice kiselog kupusa i 2 kg mlevenog junećeg mesa dobijete oko 60-70 sarmica.
-Od predjela računajte da vam za mrsnu gozbu, ako je 30 gostiju u pitanju, trebaju 3 ovala ( daske) mezetluka. Ovako je lakše da jer u jednoj turi vam može za stolom sesti najviše 12 osoba, tako da i goste odredite na dva dana, ili u dve ture u jednom danu, jer verujte biće vam lakše.
-Za mezetluk napravite dva slana rolata, isečete na kriške pa posložite na tanjir, uz to stavite pečenice, salame, sira starog, gaude, malo maslina sa strane, od salate stavite malo ajvara, pečene paprike sa belim lukom, ren, može i ruska salata i eto vam meze gotovo.
-Kada govorimo sarmi, nju je najlakše da spremite nekoliko dana ranije, zaledite je, pa je kuvajte veče pre slave. Sarma je lepša što se više puta podgreva, tako da za glavni ručak, stavite dva tanjira sarme i to je sasvim dovoljno. Uz sarmu ide ren kao salata i to je to.
-Posle sarme ide pečenje. Obavezno pečenje naručite pre slave, rezervišite onoliko mesa koliko vam je potrebno naspram računice.
-I na kraju, ide slatko. Dve torte i kilogram kolača na taj broj zvanica je dovoljno. Ili, jedna veća i izdašnija torta i najmanje 2.5 kilograma sitnih kolača.
- Kolač slavski umesite sami, kako god da vam ispadne, od vaših je ruku delo i samim tim ne može se meriti sa kupovnim.
- Žito za slavu napravite sami takođe. Potrebno je dve šoljice pšenice koje se potope preko noći da odstoje u vodi da nabubre veče pre slave. Ujutru skuvajte pšenicu dok skroz ne omekani, zatim je izmiksujete u blenderu, dodate pšenici malo mlevenih oraha, 100 grama, kesicu vanila šećera, po ukusu šećera u orahu i ko voli malo muskantnog oraščića. To sve sjedinite i stavite u posudu u kojoj ćete služiti goste.
- Slavsku sveću kupite u prodavnici Srpske pravoslavke crkve ili u prodavnici vaše crkve.
- Sve o običajima kako se zaista slavi slava i koji su najvažniji obredi je na ovom linku.
Koliko mi treba hrane?
ZA ODRASLE po OSOBI: 350g do 400g SLANOG i 100g do 150g SLATKOG posluženja.
ZA DECU: 200g SLANOG i 100g SLATKOG posluženja.
Skoro je nemoguće tačno odrediti koja količina hrane je potrebna, ali sa ovim savetima moći ćeš sebi da olakšaš i pretpostaviš koja količina je dovoljna. Takođe, zapamti, uvek je dobro imati malo viška hrane za svaki slučaj, jer kako naš narod kaže “Neće se baciti – sve i da ostane!”.
Eto, nadam se da sam vam bar malo pomogla i da ćete u sreći i zdravlju proslaviti i upamtite, najbitnije je zdravlje i sreća, nije stvar u krkanluku već u dobrom druženju!
Pesma i vino, dobri i dragi ljudi i to je sve što vam treba da proslavite u miru i ljubavi! Živeli!