Nova godina je vreme kada se okupljamo, uživamo u slatkim poslasticama i stvaramo lepe uspomene. Jedna od tradicionalnih poslastica tokom ovog perioda su medenjaci. Evo kako da napravite fantastične medenjake kod kuće, kao i preliv za ukrašavanje:
Recept za medenjake:
Sastojci:
- 3 šolje brašna
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice mlevenog đumbira
- 2 kašičice mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščeta
- 1/2 šolje putera, sobne temperature
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1/2 šolje melase (imate u DM prodavnicama i košta 189 dinara)
Uputstvo:
- U velikoj posudi pomešajte brašno, sodu bikarbonu i začine.
- U drugoj posudi umutite puter i šećer dok ne postanu penasti, dodajte jaje i melasu i sve dobro izmešajte.
- Postepeno dodajte suve sastojke u smesu sa puterom i umesite testo.
- Testo oblikujte u loptu, obložite ga providnom folijom i ostavite u frižideru 1 sat.
- Zagrejte rernu na 180 stepeni.
- Rastanjite testo na pobrašnjenoj površini i oblikujte medenjake uz pomoć kalupa.
- Pecite medenjake 8-10 minuta ili dok ne porumene.
Recept za preliv za ukrašavanje:
Sastojci:
- 1 šolja šećera u prahu
- 1-2 kašike mleka
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- Prehrambene boje (opciono)
Uputstvo:
- U činiji pomešajte šećer u prahu, vanilu i mleko.
- Dodajte mleko postepeno, dok ne dobijete željenu konzistenciju – treba da bude gust, ali dovoljno tečan da se može nanositi na medenjake.
- Po želji, dodajte prehrambene boje za različite nijanse preliva.
- Medenjake ohladite pre nego što ih dekorišete prelivom.
Ukrašavanje:
- Upotrebite preliv da ukrasite medenjake po želji. Koristite kesu za zamrzavanje sa malim odsečenim vrhom kao improvizovani nastavak za dekorisanje.
Ovaj recept će vam omogućiti da napravite divne medenjake kod kuće. Uživajte u pravljenju, ukrašavanju i naravno, u degustaciji ovih ukusnih novogodišnjih poslastica!