Kada dođe vreme za prirpemu torte za rođendane nekako se uvek pitam šta praviti a da bude dovoljno za sve. Prosto mi treba izdašna torta. I tako ti ja probam kod moje kone (komšinice) tortu koju je spremala ćerki za rođendan. Rekoh koja ti je ovo torta, kaže sa bananicama, uuu reko baš je fina! A vidim ima je, izdašna je i sve je kako deca vole. Ima keksa, bananica, fila, ma top. I tako ti i ja izaberem da pravim ovu tortu i eve ga recept:
Ja sam smanjila originalne mere šećera jer je previše da se stavlja po meni, toliko šećera. Ovako:
Korice se prave tri, svaka odvojeno i za svaku vam treba (znači za svaku odvojeno):
5 belanaca
12 kašika šecera
3 kasike brašna
50g narendane čokolade
Za prvi ( narandžasti) fil
15 žumanaca koja su ostala od odvojenog belanca za koru
12 kašika šećera i 100g šećera u prahu za fil
1 l mleka
4 pudinga od vanile
3 kašike gustina
4-5 vanil šećera
15-20 krem bananica
150g margarina
Fil 2- keks
300g samlevene plazme keks
2dl soka od pomorandže
100 g margarina
Za ukrašavanje torte
šlag ili slatka pavlaka
Priprema:
Ja sam prvo pripremila fil krem (naranžasti). Pre toga sam odvojila tri posude i u svaku odvojila po 5 belanaca kako bih razvrstala belanca za kore koje pojedinačno pečem, a u svaku koru ide po 5 belanaca i svaka se peče odvojeno! E, tako da mi je ostalo 15 žumanaca.
U šerpu sipati polovinu mleka sa ostalom skuvati fil. Pomešati 15 žumanaca sa 12 kašika šećera, dodati 4 pudinga od vanile i 3 kašike gustina. Sve lepo izmešati pa ukuvati u ključalo mleko. Mešati dok se ne zgusne, te skinuti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Posebno ulupati margarin (od 250 grama odvojite 150 za fil narandžasti i 100g za plazma fil), te ga sjediniti sa ohladjenim filom. Miksati dok se ne dobije fin krem.
Dok se fil fladi, ja sam spremala koricu po koricu.
U odgovarajućoj posudi ulupati 5 belanaca sa 12 kašika secera u čvrst šam. Potom lagano umešati 3 kašike brašna, te narendati 50g čokolade. Sve dobro sjediniti.
Smesu uliti u pleh obložen papirom i peći na zagrejanoj rerni na 180 stepeni 15 minuta.
Kada se sve tri korice ispeku onda krenite da pravite drugi fil od keksa.
Mlevenu plazmu keks nakvasiti sokom od pomorandže,pa ga sjediniti sa 100g umućenog margarina. Ostaviti sa strane.
Kada se fil i korice ohlade, kreće ređanje.
1.Prvo ide korica, pa narandžasti fil, pa onda preko njega stavite krem bananice, nemojte ih seći po pola, idu cele da prekriju celu površinu torte. Pa opet preko bananica ide naranžasti fil da se sve to lepo dobro uhvati.
2.Pa preko toga ide druga kora, na koru keks plazma fil.
3. Preko plazma fila ide korica i na kraju celu tortu obložite filom da se stegne.
Preporuka je da ostavite tortu preko noći u frižideru pa je sutradan filujte šlagom ili slatkom pavlakom.
Prijatno vam bilo!
S’ljubavlju, Milica