Polako se spremamo za Božićnu trpezu, prave se planovi šta će se kuvati još pored obavezne pečenice. Ako mi dozvolite, predlažem obaveznu juneću, svadbarsku čorbu. Hajde da vidimo kako da je spremite.
Sastojci:
- 300 g junetine (isečene na kockice)
- 2 šargarepe (isečene na kolutove)
- 2 krompira (isečena na kockice)
- 1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 2 paradajza (isečena na kockice)
- 1 paprika (isečena na kockice)
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 šolja kuvanog pasulja
- 2 kašike brašna
- 1 kašika aleva paprika
- So, biber, suvi začin, lovorov list
- Ulje za prženje
Priprema:
- Priprema mesa:
- U šerpu dodajte malo ulja i pržite isečeno meso dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju. Sklonite meso sa strane.
- Dinstanje povrća:
- U istoj šerpi, na preostalom ulju, pržite crni i beli luk dok ne postanu staklasti.
- Dodajte isečene šargarepe, krompir, paradajz, papriku i pržite oko 5-7 minuta.
- Dodavanje začina:
- Vratite prženo meso u šerpu.
- Dodajte paradajz pire, alevu papriku, so, biber, suvi začin, lovorov list i promešajte.
- Kuvanje čorbe:
- Dodajte vrelu vodu ili goveđi bujon u šerpu tako da prekrije sve sastojke.
- Ostavite da se čorba krčka na srednjoj vatri oko 30-40 minuta dok meso i povrće ne omekšaju i dok se ukusi ne sjedine.
- Završni dodaci:
- Kad je čorba gotova, dodajte kuvani pasulj i pustite da se kuva još 5 minuta.
- U posebnoj činiji, razmutite brašno sa malo vode i dodajte ga u čorbu da bi se zgusnula. Kuvajte još nekoliko minuta dok se ne postigne željena gustina.
- Posluživanje:
- Poslužite vruću kafansku čorbu uz dodatak svežeg peršuna ili prepečenog hleba.
Ova kafanska čorba će vas sigurno zagrejati u hladnim zimskim danima! Uživajte u ovom divnom ukusu nostalgije iz kafane, sada kod vas u udobnosti doma.
Uz zdravlje i ukusne obroke, Milica