Slava Svetog Jovana se bliži, a ništa ne može upotpuniti slavski sto bolje od domaćih poslastica ako želite da gostima poslužite meze. Danas ćemo zajedno napraviti ukusni slani rolat od kuvanih jaja i mlevenog mesa.
Sastojci:
- 8 kuvanih jaja
- 300g mlevene junetine ili mlevenog pilećeg mesa
- 1 crvena paprika (sitno iseckana)
- 1 crni luk (sitno iseckan)
- 2 čena belog luka (sitno iseckana)
- 2 kisela krastavčića (sitno iseckana)
- 2 kašike majoneza
- So, biber, suvi začin po ukusu
- 100g kisele pavlake
- 200g kačkavalja (rendanog)
Uputstvo:
- Priprema mlevenog mesa:
- Propržite crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.
- Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni boju. Dodajte iseckanu crvenu papriku i pržite još nekoliko minuta.
- Začinite po ukusu solju, biberom i suvim začinom. Ostavite da se smesa ohladi.
- Priprema jaja:
- Oljuštite kuvana jaja i sitno ih iseckajte.
- Sjedinjavanje sastojaka:
- U velikoj posudi, pomešajte iseckana jaja sa ohlađenom smesom mlevenog mesa.
- Dodajte sitno iseckane kisele krastavčiće i majonez. Dobro promešajte.
- Oblikovanje rolata:
- Na ravnoj površini postavite prozirnu foliju. Na nju rasporedite smesu tako da formirate pravougaonik.
- Pospite rendani kačkavalj preko smese.
- Rolovanje:
- Pažljivo podignite foliju s jedne strane i počnite uvijanje smese u rolat. Rolat treba biti čvrst i kompaktan.
- Hlađenje i posluživanje:
- Zamotajte rolat u foliju i stavite ga u frižider da se stegne barem nekoliko sati ili preko noći.
- Pre sečenja rolata, premazujte ga tankim slojem kisele pavlake za dodatnu svežinu.
- Seckajte na tanke kolutove i poslužite sa svežim hlebom ili kao deo slavske trpeze.
Sada imate ukusnu poslasticu spremnu za Svetog Jovana! Uživajte u slavlju, i neka vaš dom bude ispunjen toplinom i ljubavlju.
S ljubavlju, Milica