Kada smo bili mali nije bilo svega i svačega kao danas, spremalo se od onoga šta imaš u kući, pa ko voli neka izvoli, ko ne voli, poljubi pa ostavi. E, tako je i ovaj kolač sinonim za taj momenat “spremila sam nešto slatko”. Ko ovo ne pamti, taj se detinjstva ne seća. Miris, ukus, jednostavnost i molim lepo! Patišpanj sa višnjama i da puca!
Za patišpanj:
- 4 jaja
- 200g šećera
- 200g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- Prstohvat soli
- 100ml ulja
- 100ml mleka
PROČITAJTE I:
Ostalo:
- 400-500g višanja (sveže ili iz kompota)
- Malo brašna za posipanje višanja
- Šećer u prahu za posipanje po vrhu kolača (opciono)
Uputstvo:
- Priprema višanja:
- Ako koristite sveže višnje, operite ih, očistite od koštica i osušite ih. Ako koristite višnje iz kompota, dovoljno je da ih dobro ocedite.
- Priprema pleha:
- Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa. Obložite dno i stranice pleha papirom za pečenje ili ga podmažite i pospite brašnom.
- Priprema patišpanja:
- Umutite jaja sa šećerom dok ne postanu penasta.
- Dodajte ulje i mleko, pa lagano promešajte.
- Postepeno dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo i prstohvat soli. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica.
- Slaganje kolača:
- Prelijte polovinu smese za patišpanj u pripremljeni pleh.
- Preko rasporedite višnje ravnomerno po površini smese. Ako su višnje iz kompota, dobro ih ocedite i pospite ih malo brašnom pre nego što ih stavite na patišpanj.
- Prelijte preostalu smesu za patišpanj preko višanja i poravnajte površinu.
- Pečenje:
- Stavite pleh u prethodno zagrejanu rernu i pecite kolač oko 35-40 minuta, ili dok ne postane zlatno smeđe boje.
- Posluživanje:
- Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu po vrhu (opciono).
- Isecite ga na komade i poslužite.