Nekako se sve svede na ono obično, domaće kada je u pitanju kolač. I šta reći za Mlečnu oblandu, to je bre kolač! Zato je moja draga kuma Kućna domaćica dala najbolji recept za ovaj fenomenalni, starinski kolač na kom smo odrasli.
Evo šta kaže:
I ovo je jedan od onih starih recepata za koji vam je potrebno samo par sastojaka, šećer, mleko, orasi i oblanda. Znači ja ne mogu da vam opišem koliko ja volim ovu oblandu. I moram da priznam da ipak vam za nju treba, pored malo sastojaka, malo više strpljenja i vremena, ali se trud verujte isplati. Ja nemam granicu u jelu kada je ova oblanda u pitanju:
Sastojci:
1l mleka
600gr šećera
300gr oraha
250gr margarina
Prirpema:
Mleko staviti na vatru da provri, te kada provri dodati šećer i ostaviti da se kuva pola sata, onda smanjiti temperaturu i ostaviti još pola sata uz često mešanje da se kuva! Kada masa dodje na pola, što znači da pola provri, i dobije onako karamelastu i gušću boju i strukturu ,dodati margarin, a kada se margarin otopi, dodati orahe. Smesa bude retka, ali kada se stegne u oblandi bude top! Vodite računa da ne prekuvate fil jer će onda izgledati tvrda ušećerena. Ova oblanda u frižideru što duže stoji, to je mekša!
Ja ponekad narendam i malo narandže da dobije miris i baš mu da onako šmek!