Mi smo takav narod da se kod nas ništa ne baca od hrane, pa ni buđav lebac. Ima da mu se namena nađe, a nekako obožavamo da metnemo foliju preko svega što isprečemo i onda ima i za sutra. E, malo morgen što je to zdravo! Ali, koga briga kad se gušimo od nezdravog vazduha, i to jeste. Ipak, ne moramo mi matori da vodimo računa ako nećemo, ali deci nikako ne bi smeli da dajemo tu hranu. A obožavamo da ispečemo krompir i da stavimo foliju preko, kad ono vidiš, to nije zdravo! Hajde da vidimo koje to sve namirnice nikako ne treba jesti “drugi dan”.
Da vidimo spisak:
Pečurke: Brzo apsorbuju vlagu, što može dovesti do brzog kvarenja. Najbolje je konzumirati ih odmah nakon pripreme.
Kuvani pirinač: Kuvani pirinač može brzo postati izvor bakterija ako se ne čuva na odgovarajući način. Ako se odlučite da ga čuvate, budite sigurni da ga ohladite brzo i čuvate u frižideru najviše 1-2 dana.
Kuvani krompir: Nakon kuvanja, krompir gubi teksturu i postaje idealno okruženje za razvoj bakterija ako se ne čuva pravilno. Takođe, kuvani krompir može postati gumenast kada se ponovo zagreva.
Pečeni krompir: Pečeni krompir zamotan u foliju posebno je štetan jer pruža bakterijama idealno okruženje s niskim sadržajem kiseonika za razvoj.
Piletina: Piletina je posebno osetljiva na brzo kvarenje. Preporučljivo je da se konzumira odmah nakon pripreme ili da se čuva u frižideru i ponovo zagreva samo jednom.
Kuvana testenina: Slično pirinču, kuvana testenina može postati izvor bakterija ako se ne čuva pravilno. Takođe može postati gnjecava kada se ponovo zagreva.
Kada se radi o čuvanju spremljene hrane, uvek je važno voditi računa o higijeni, pravilnom skladištenju i ograničiti vreme čuvanja na minimum. Ako niste sigurni da li je hrana sigurna za konzumaciju, bolje je biti oprezan i baciti je, nego rizikovati zdravlje.