Nije lako postiti na vodi, ali ako imate otvoreno i čisto srce, sve je lakše… Kako smo vam i obećali, potrudićemo se da vam svakodnevno, do kraja posta, predložimo šta sve možete spremiti. Danas na meniju za fini ručak imamo posni pasulj na vodi.
Sastojci:
- 500g pasulja (najbolje je koristiti beli pasulj)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 krompira
- 2 čena belog luka
- 2 lovorova lista
- So, biber, suvi začin po ukusu
Prirpema:
- Priprema pasulja:
- Pasulj potopite u vodi preko noći ili ga možete potopiti u vrelu vodu i ostaviti da stoji oko sat vremena.
- Nakon što se pasulj potopi, dobro ga isperite.
- Priprema povrća:
- Crni luk iseckajte na sitno, šargarepe i krompire očistite i iseckajte na kockice, a beli luk sitno iseckajte.
- Dinstanje bez ulja:
- U velikom loncu zagrejte malo vode ili povrćnog temeljca na srednjoj vatri.
- Dodajte iseckani crni luk i dinstajte ga dok ne postane staklast.
- Dodavanje povrća i pasulja:
- Dodajte iseckane šargarepe i krompire u lonac sa crnim lukom i dinstajte ih oko 5-7 minuta.
- Zatim dodajte oceđen pasulj i lovorov list u lonac.
- Kuvanje:
- Prelijte sve sa dovoljno vode da prekrije pasulj i povrće.
- Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.
- Pokrijte lonac i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 1,5 do 2 sata, povremeno mešajući i proveravajući da li je potrebno dodati još vode.
- Posluživanje:
- Kada je pasulj skuvan i povrće mekano, sklonite lonac sa vatre.
- Poslužite posni pasulj topli, možete ga dodatno začiniti po ukusu i poslužiti uz kriške hleba.
Ovaj posni pasulj bez ulja je ukusan i zdrav obrok, savršen za postne dane ili kada želite lagani i hranljiv obrok. Uživajte!