Nema slave a ni nekog slavlja gde se gosti ne otimaju oko ovog kolačića. Ako se lagano prirpemate za Uskrs ili Đurđevdan, evo recepta za čuveni krešenti!
Sastojci
Testo:
- 200 g margarina
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 2 žumanca
- prsohvat soli
- 2 kašike vanile
- 1/2 narendane kore narandže
- 350 g brašna tip 400
Za valjanje:
- 2 belanca
- 200 g mlevenih oraha
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 50 g mlečne čokolade
- 50 g margarina
Priprema
Prvo u posudu izmešati margarin koji je bio na sobnoj temperaturi, šećer, vanilin šećer, jaje, žumance, prsohvat soli, vanilu i rendanu koru narandže pa viljuškom sve dobro izmešajte da se sjedini. Dodajte brašno pa dobro izmešajte pa rukom umesiti fino glatko testo koje se ne lepi. Testo oblikujte u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i staviti u frižider na sat vremena. Od ohlađenog testa iz frižidera oblikovati kuglice. Slagati ih na tacnu, a onda umutiti belanca viljuškom pa svaku lopticu spusti u belanac, a potom u mlevene orahe.
Onda ređati u pleh obložen pek papirom. Peći na 180 stepeni 20 minuta. Ohlađene kolaće spajajte čokoladnom glazurom. Čokoladna glazura: Otopiti na pari ili na slaboj vatri obe vrste čokolade i margarin. Glazura je gušća da bi filvanje išlo lakše.
Sliku pozajmili od: