Ovo mora da se proba… Mislim, zaista ko ne voli Ledene kocke, a još kada imaju ovaj dodatak sa jagodama, pa ukus je kao da jedete Kapri sladoled. Moj je osećaj bar takav. E, sad, Maja Maksimović Vulamada, jedna divna dama, podelila je sa nama tajnu recepta Ledene kocke sa jagodama. Jagoda ima, pažljivo birajte, dobro ih isperite pa onda na posao.
Ledene kocke sa jagodama
Kora:
5 jaja
5 kašike šećera
2 kašike ulja
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1 kašika praška za pecivo
Sirup:
200g šećera
350ml vode
Krem:
600ml mleka
10 kašika šećera
100g gustina/ brašna
200g maslaca/margarina
Fil:
600g jagoda
(Može i neko drugo crveno voće)
8 kašika šećera
2-3 kašike gustina
Pomešati šećer i vodu i kuvati 10-15 min. Ostaviti da se ohladi.
Penasto umutiti jaja i šećer ,dodati ulje i na kraju suve sastojke.
Masu izliti u pleh(35×25)obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 175 stepeni.
Topao biskvit preliti sa hladnim sirupom.
400ml mleka ponešati sa šećerom i staviti da se zagreje.
200ml hladnog mleka pomešati sa gustinom/brašnom i sipati u mleko koje je provrelo.
Skuvati kao puding i ostaviti da se prohladi.
Dodati maslac/margarin.
Krem premazati preko kore. Jagode pomešati sa šećerom. Kuvati 10-15 min. Razmutiti gustin sa malo vode pa sipati u jagode i kuvati dok se fil ne zgusne.
Šećer možete dodati i više i manje po ukusu.
Preliti preko belog krema.
Ostaviti u frižideru da se ohladi i stegne.
Prijatno!!!