Evo idu nam lagano praznici, ide nam Uskrs a dan posle njega i Đurđevdan. Sprema se svašta nešto slatko i slano, a nekako glavni “prateći vokal” dobre prasetine je svakako dobra ren salata. Glavno jelo mora da ima i dobru salatu a to mora biti kremasta ren salata. Kako da napravite dobru ren salatu, rekla sam ovde:
Sastojci:
- 200 g rena
- 5 kašika mleka
- 2 kašike sirćeta
- pola kafene kašičice šećera
- soli po ukusu
Priprema:
Oprati ren pod mlazom hladne vode, pa ga očistite ljuštilicom za povrće. Ukoliko imate blender, isecite koren rena na kolutove, pa ih ubacite u blender i miksajte. Vodite računa da ren ne izmiksate previše, da se ne bi pretvorio u kašu, jer tada neće biti ukusan, niti pogodan za pravljenje salate.
Ako više volite ručno rendani ren, uzmite rende, pa na najsitnijem delu rendajte ovaj ljuti koren. Odmah pošto ste izrendali ren, bilo ručno ili u blenderu, prelijte ga sirćetom. Upravo će sirće sprečiti da salata dobije tamniju boju. Dodajte malo šećera i soli, a onda i mleko, pa sve dobro izmešajte drvenom varjačom.
Po želji, u salatu od rena možete da dodate malo kisele pavlake, ali ne morate – i ovako pripremljena biće kremasta zahvaljujući mleku koje će lepo povezati sve sastojke.
Salatu od rena možete da preručite u staklenu teglicu, da je zatvorite i držite u frižideru do služenja. Takođe, ovako pripremljena salata će dugo zadržati ljuti ukus.