Svako ima nešto što pamti iz detinjstva, a posebno pamtimo neke događaje koji su imali jake mirise i ukuse, tako najviše pamtimo ono što smo voleli da jedemo, pijemo, one emocije koje smo osetili kada smo uživači u tim nekim momentima. Tako i ja ovu crnu tortu vezujem za moju Verku, moju ujnu koja nam je uvek na praznike pravila Crnu tortu. I nema slavlja bez te torte i to se zna. Ona to napravi, stavi na njenu srebrnu tacnu sa prelepim šarama i to je ceo ugođaj. Zato vam predstavljam ujninu tortu:
Sastojci
Za koru:
10 jaja
10 kašika šecera
300 g mlevenih oraha
3 kašike griza
200 g čokolade
100 g suvog groža
Preliv:
250 g šecera
200 ml vode
Za fil:
2 kesice krem šlaga
4-5 kašike prah šecera
mleko po uputstvu na kesici
Ili preliti rastopljenom čokoladom, 100 grama čokolade se rastopi sa dve, tri kašike ulja ili maslaca
Priprema
Mikserom umutiti cela jaja sa šecerom, da masa dobije gustinu. Kada smatrate da je dovoljno gusta smesa, smanjiti brzinu i dodavati sastojke, mleveni orah, griz, narendanu čokoladu i na kraju suvo grože. Odgovarajući pleh obložiti papirom za pecenje i izliti masu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 35 minuta, da dobije lepu boju. Pečenu tortu izvaditi na odgovarajucu tacnu, ohladiti pa pripremiti preliv.
Preliv: Šecer i vodu staviti da prokuva (ušpinovati), pa polako kašikom prelivati tortu po celoj površini, treba da upije tj. podjednako svuda, dok ne utrošite preliv. Ostaviti po mogućstvu da prenoći. Sutra dan umutiti krem šlag po uputsvu sa kesice i dodati šecera u prahu po želji, premazati celu tortu i uživati u prelepom ukusu.
Savet
Ja tortu premažem čokoladom, neko je ostavi samo sa prelivom, a može ko voli celu da nafiluje sa šlagom.