Ovako, vreme možda i nije kao da je proleće, imamo svaki dan red kiše i red Sunca, ali maj je takav i nije to više ništa čudno. Jedno je sigurno a to je da još uvek ne pakujemo naše jakne u ormare. E, ali ono što je nekako sinonim za maj pored promenljivog vremena i roštilja jesu svakako i trešnje. Da, da, prave majke trešnje. Ko voli, neka izvoli, možda još nisu sasvim zrele ali ono što je sigurno jeste da le puž pita savršena upravo sa trešnjama.
Potrebno je:
500 gr trešanja
300 gr šećera
4 jajeta
4 kašike griza
1 limun
100 ml ulja
8 listova tankih kora za baklavu
može i 1/2 praška za pecivo
Umutiti jaja sa 4 kašike šećera, dodati griz i ulje, može i 1/2 praška za pecivo i sve dobro izjednačiti. Raširiti prvu koru, malo je pouljiti pa dodati preko nje drugu koru koju premažete jajima i grizom obilno.
Preko nje dodaj treću koru i nju premazati i četvrtu koru premazati i na dno ubacite polovinu očišćenih trešanja. Saviti stranice i uviti u rolat. Tako uraditi i sa drugom rolnicom.
Ostatak jaja i griza premazati preko rolnica. Peći na 200 stepeni C oko 40-45 min..
Ušpinovati malo šećer, dodati limun na kolutove, može i vanilin šećer, pa toplu pitu preliti sa toplim sirupom.
Ostaviti da upije i hladnu seći…