Šetam se ja tako i vidim na pojaci maline stigle. Kaže, 1500 dinara za kilogram. Idi, ženo, mislim se pa kakve su to maline, od zlata li su?! Ali, ajde neću da budem nepristojna, kupim malo da me želja mine. I tako, kupim ti ja maline, odem kući, nešto ostavim za kolač a onda se setim soka a bogami i pekmeza od malina.
Dragi naši čitaoci, proleće je pravo vreme da uživate u osvežavajućim napicima koji donose radost i osmeh na lice. A šta je bolje od domaćeg soka od malina? Sada, u maju, maline su već stigle na pijace, sočne i pune ukusa, spremne da se pretvore u predivan domaći sok.
Kilogram kajsija na kvantašu košta 620 dinara, dok je kruška od 260 do 310 dinara. Za kilogram nektarina treba izdvojiti 450, dok su šljive 350 dinara. Na zelenim pijacama su cene značajno više, pa se kajsije prodaju za 1.000 dinara, dok su kruške oko 400 dinara.
Na našem portalu delimo sa vama jednostavan i narodan recept kako da sami kod kuće napravite ovaj osvežavajući napitak a i pekmez. Bez dodatnih konzervansa i veštačkih boja, samo čista priroda u čaši i tegli. Pogodan za svaku priliku – bilo da uživate sami, u društvu porodice ili prijatelja, sok od malina je tu da vas rashladi i zasladi.
Pa, hajde da zajedno zasučemo rukave i uđemo u čarobni svet domaće kuhinje! Pročitajte dalje za detaljan recept i uživajte u svakom koraku pripreme ovog divnog napitka.
Recept za domaći sok od malina
Potrebni sastojci:
- 1 kilogram malina
- 1 kilogram šećera
- 1 litar vode
- Sok od jednog limuna
Priprema:
- Operi maline: Najpre lepo operi maline. Ako su sveže ubrane, samo ih nežno operi pod mlazom hladne vode da ukloniš prašinu i nečistoće.
- Kuvanje malina: Stavi maline u veliki lonac i prelij ih litrom vode. Kuvaj ih na srednjoj vatri dok ne proključaju, a maline ne počnu da se raspadaju. Ovo će trajati otprilike 10-15 minuta.
- Cedi sok: Kada su maline skuvane, procedi ih kroz gazu ili fino sito da bi dobila čist sok. Možeš koristiti kašiku da pritisneš maline i izvučeš što više soka. Ono što ostane u gazi ili situ možeš baciti ili sačuvati za neki drugi recept.
- Dodaj šećer: Vraćaj sok u lonac i dodaj kilogram šećera. Mešaj dok se šećer potpuno ne rastopi.
- Kuvanje soka: Kuvaj sok na laganoj vatri još 10-15 minuta. Ako voliš malo kiselkastiji ukus, dodaj sok od jednog limuna.
- Sipanje u flaše: Dok je sok još topao, sipaj ga u sterilne staklene flaše. Dobro ih zatvori i ostavi da se ohlade na sobnoj temperaturi. Posle toga, možeš ih čuvati u frižideru.
Posluživanje:
Sok možeš poslužiti razblažen sa vodom ili mineralnom vodom po želji. Dodatak leda i svežih malina u čaši će ga učiniti još lepšim za letnje osveženje.
Naravno, evo recepta za pekmez od malina napisanog narodski i opušteno:
Recept za domaći pekmez od malina
Potrebni sastojci:
- 1 kilogram svežih malina
- 800 grama šećera
- Sok od jednog limuna
Priprema:
- Operi maline: Prvo lepo operi maline pod mlazom hladne vode da ukloniš svu prašinu i nečistoće.
- Priprema voća: Stavi maline u veliki lonac i dodaj šećer. Prelij sve sokom od jednog limuna i lagano promešaj da se šećer ravnomerno rasporedi.
- Ostaviti da odstoji: Pusti maline sa šećerom da odstoje par sati ili preko noći u frižideru. Ovo će pomoći da maline puste sok.
- Kuvanje pekmeza: Stavi lonac sa malinama na srednju vatru i kuvaj, povremeno mešajući, dok se šećer potpuno ne rastopi i smesa ne počne da ključa. Smanji vatru i nastavi da kuvaš, povremeno skidajući penu koja se stvara na površini.
- Provera gustine: Da bi proverila da li je pekmez dovoljno gust, stavi kašičicu pekmeza na hladan tanjirić i pusti ga da se ohladi. Ako je dovoljno gust i ne razliva se, pekmez je spreman. Ako nije, kuvaj još malo i ponovi test.
- Sipanje u tegle: Dok je pekmez još vruć, sipaj ga u sterilne staklene tegle. Tegle možeš sterilisati tako što ćeš ih prethodno oprati i osušiti u rerni na 100°C. Dobro zatvori tegle i okreni ih naopačke na 5 minuta da se stvori vakuum, pa ih zatim vrati u normalan položaj.
- Čuvanje: Pekmez čuvaj na tamnom i hladnom mestu. Jednom otvorena tegla, treba da se čuva u frižideru.
Posluživanje:
Domaći pekmez od malina možeš mazati na hleb, palačinke, koristiti kao dodatak kolačima ili jednostavno jesti kašikom direktno iz tegle.