Dragi naši čitaoci, vikend je pravo vreme za okupljanje sa porodicom i prijateljima, a šta je bolje za takvu priliku od mirisnih i sočnih ćufti koje će svi obožavati? Ovaj jednostavan, a ukusni recept će vam omogućiti da pripremite ćufte koje će postati hit svakog porodičnog ručka ili večere. Pratite naš korak-po-korak vodič i uživajte u pripremi ovog omiljenog jela.
Zašto ćufte?
Ćufte su savršeno jelo za vikend iz više razloga:
- Jednostavnost: Lako se pripremaju i ne zahtevaju mnogo vremena.
- Ukusnost: Kombinacija začina i sočnog mesa pravi je užitak za nepca.
- Svestranost: Mogu se poslužiti s različitim prilozima – od pire krompira, preko testenine, do svežih salata.
Sastojci
Za pripremu ovih super ukusnih ćufti biće vam potrebno:
- 500g mešanog mlevenog mesa (svinjetina i govedina)
- 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
- 2 čena belog luka, sitno iseckana
- 1 jaje
- 1 šolja prezle
- 1/2 šolje mleka
- 1 kašika seckanog peršuna
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1/2 kašičice slatke paprike
- 1/4 kašičice kumina (opciono)
- 2 kašike ulja za prženje
Priprema
Korak 1: Priprema smese
- Namočite Prezle: U manjoj posudi pomešajte prezle i mleko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok prezle ne upiju mleko.
- Sjedinite Sastojke: U velikoj posudi pomešajte mleveno meso, sitno iseckani crni i beli luk, jaje, namočene prezle, seckani peršun, so, biber, slatku papriku i kumin (ako ga koristite). Dobro izmešajte smesu rukama dok se svi sastojci ne sjedine.
Korak 2: Oblikovanje
- Oblikujte Ćufte: Uz pomoć ruku oblikujte smesu u kuglice veličine oraha. Pritisnite ih malo da dobiju ravniji oblik i kako bi se lakše pržile.
Korak 3: Prženje
- Zagrejte Ulje: U velikoj tavi zagrejte ulje na srednjoj temperaturi.
- Pržite Ćufte: Stavite ćufte u tavu, pazeći da se ne dodiruju. Pržite ih 7-10 minuta sa svake strane ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i ne budu potpuno pečene iznutra. Možda ćete morati da pržite u nekoliko tura, zavisno od veličine tave.
Korak 4: Posluživanje
- Servirajte: Ćufte poslužite tople, uz omiljeni prilog. Naš predlog je da ih poslužite sa pire krompirom i svežom salatom ili sa špagetama i bogatim paradajz sosom.
Saveti za savršene ćufte
- Dodaci za sočnost: Ako želite dodatnu sočnost, u smesu možete dodati kašiku pavlake ili krem sira.
- Varijacije ukusa: Eksperimentišite sa začinima – bosiljak, origano ili majčina dušica mogu dodati zanimljive arome.
- Bez prženja: Ako želite zdraviju varijantu, ćufte možete peći u rerni na 200°C oko 20-25 minuta, okrećući ih na polovini pečenja.
Zaključak
Nema ništa bolje od domaćih ćufti za vikend ručak ili večeru. Uz ovaj jednostavan recept, priprema ukusnih i sočnih ćufti biće pravo zadovoljstvo. Pratite naše savete, eksperimentišite sa začinima i uživajte u svakom zalogaju.
Provedite kvalitetno vreme sa porodicom i prijateljima, deleći ovu ukusnu poslasticu. Ako imate još pitanja ili želite da podelite svoje kulinarske uspehe, slobodno nam pišite. Prijatno i uživajte u vikendu!