Kraj maja i početak juna donose obilje svežeg voća koje je idealno za pripremu domaćih sokova. U ovom periodu godine, pijace i vrtovi su prepuni raznovrsnog voća koje možete koristiti za osvežavajuće i zdrave napitke. U ovom članku ćemo vam predstaviti koje voće se bere sada i kako možete napraviti ukusne domaće sokove.
Voće koje se bere krajem maja i početkom juna
- Jagode
- Trešnje
- Višnje
- Ribizle
- Maline (početkom juna)
- Kupine (početkom juna)
- Rane sorte kajsija
- Rane sorte breskvi
Recepti za domaće sokove
Sok od jagoda
Sastojci:
- 1 kg svežih jagoda
- 500 g šećera
- 1 l vode
- Sok od jednog limuna
Priprema:
- Priprema: Operite jagode, očistite ih od peteljki i isecite na polovine.
- Kuvanje: Stavite jagode, šećer i vodu u veliki lonac. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok jagode ne omekšaju (oko 20 minuta).
- Blendanje: Izblendajte kuvane jagode dok ne dobijete glatku smesu.
- Procedite: Procedite smesu kroz sitnu cediljku ili gazu da biste dobili čist sok.
- Dodajte limun: Dodajte sok od limuna, promešajte i ohladite.
- Služite: Sok poslužite hladan sa ledom.
Sok od trešanja
Sastojci:
- 1 kg svežih trešanja
- 500 g šećera
- 1 l vode
- Sok od jednog limuna
Priprema:
- Priprema trešanja: Operite trešnje i odstranite koštice.
- Kuvanje: Stavite trešnje, šećer i vodu u veliki lonac. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok trešnje ne omekšaju (oko 20 minuta).
- Blendanje: Izblendajte kuvane trešnje dok ne dobijete glatku smesu.
- Procedite: Procedite smesu kroz sitnu cediljku ili gazu da biste dobili čist sok.
- Dodajte limun: Dodajte sok od limuna, promešajte i ohladite.
- Služite: Sok poslužite hladan sa ledom.
Sok od višanja
Sastojci:
- 1 kg višanja
- 600 g šećera
- 1 l vode
- Sok od jednog limuna
Priprema:
- Priprema: Operite višnje i odstranite koštice.
- Kuvanje: Stavite višnje, šećer i vodu u veliki lonac. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok višnje ne omekšaju (oko 20 minuta).
- Blendanje: Izblendajte kuvane višnje dok ne dobijete glatku smesu.
- Procedite: Procedite smesu kroz sitnu cediljku ili gazu da biste dobili čist sok.
- Dodajte limun: Dodajte sok od limuna, promešajte i ohladite.
- Služite: Sok poslužite hladan sa ledom.
Sok od ribizli
Sastojci:
- 1 kg crnih ili crvenih ribizli
- 500 g šećera
- 1 l vode
- Sok od jednog limuna
Priprema:
- Priprema: Operite ribizle i odstranite grančice.
- Kuvanje: Stavite ribizle, šećer i vodu u veliki lonac. Kuvajte na srednjoj temperaturi dok ribizle ne omekšaju (oko 20 minuta).
- Blendanje: Izblendajte kuvane ribizle dok ne dobijete glatku smesu.
- Procedite: Procedite smesu kroz sitnu cediljku ili gazu da biste dobili čist sok.
- Dodajte limun: Dodajte sok od limuna, promešajte i ohladite.
- Služite: Sok poslužite hladan sa ledom.
Zaključak
Kraj maja i početak juna donose bogatstvo svežeg voća koje je idealno za pripremu domaćih sokova. Jagode, trešnje, višnje, ribizle, maline, kupine i rane sorte kajsija i breskvi savršeni su za osvežavajuće napitke koje možete uživati tokom leta. Iskoristite sezonsko voće i napravite zdrave i ukusne sokove za vas i vašu porodicu. Prijatno!