Letnje vreme je idealno za uživanje u osvežavajućim voćnim sladoledima. Domaći sladoledi nisu samo ukusni već su i zdravija alternativa kupovnim sladoledima jer možete kontrolisati sastojke i dodati sveže voće. Evo nekoliko jednostavnih recepata za domaće voćne sladolede i saveta kako ih pravilno zamrznuti.
Osnovni sastojci:
- Sveže voće po izboru (jagode, maline, borovnice, mango, breskve, banane, kivi)
- Grčki jogurt ili kokosovo mleko (za kremastu teksturu)
- Med ili javorov sirup (za zaslađivanje, po ukusu)
Priprema:
Voćni sladoled od jagoda
Sastojci:
- 500 g svežih jagoda
- 1 šolja grčkog jogurta
- 3 kašike meda
Priprema:
- Operite i očistite jagode, a zatim ih iseckajte.
- U blenderu, pomešajte jagode, jogurt i med dok ne dobijete glatku smesu.
- Smesu sipajte u kalupe za sladoled ili u posudu prikladnu za zamrzavanje.
- Stavite kalupe u zamrzivač na najmanje 4 sata ili dok se potpuno ne zalede.
Sladoled od malina i borovnica
Sastojci:
- 1 šolja malina
- 1 šolja borovnica
- 1 šolja grčkog jogurta
- 3 kašike meda
Priprema:
- Operite maline i borovnice.
- U blenderu, pomešajte voće, jogurt i med dok ne dobijete glatku smesu.
- Smesu sipajte u kalupe za sladoled ili u posudu prikladnu za zamrzavanje.
- Stavite kalupe u zamrzivač na najmanje 4 sata ili dok se potpuno ne zalede.
Saveti za zamrzavanje:
- Koristite kalupe za sladoled: Kalupe za sladoled olakšavaju formiranje i vađenje sladoleda. Ako nemate kalupe, možete koristiti male plastične čaše i štapiće za sladoled.
- Ostavite dovoljno vremena za zamrzavanje: Sladoledi trebaju najmanje 4 sata da se potpuno zamrznu, ali najbolje je ostaviti ih preko noći.
- Proverite teksturu: Ako želite kremastiji sladoled, povremeno promešajte smesu tokom zamrzavanja, otprilike svakih sat vremena tokom prva 2-3 sata.
Uživajte u svom domaćem voćnom sladoledu, idealnom za osveženje tokom toplih letnjih dana!