Kupine, poznate po svom bogatom ukusu i brojnim zdravstvenim prednostima, idealne su za pravljenje različitih domaćih delikatesa. U ovom članku predstavljamo recepte za pripremu slatkog, džema i soka od kupina. Ovi tradicionalni recepti omogućiće vam da sačuvate deo leta i uživate u ovim ukusnim proizvodima tokom cele godine.
Slatko od kupina
Sastojci:
- 1 kg kupina
- 1 kg šećera
- 1 limun (sok)
- 1 čaša vode (oko 200 ml)
Priprema:
- Priprema kupina: Pažljivo operite kupine i ostavite ih da se ocede.
- Kuvanje šećernog sirupa: U velikoj šerpi prokuvajte šećer i vodu dok ne dobijete gust sirup (oko 15-20 minuta).
- Dodavanje kupina: Dodajte kupine u sirup i kuvajte na srednjoj vatri, pažljivo mešajući, dok se kupine ne zgusnu i sirup ne postane gust (oko 20-30 minuta).
- Dodavanje limuna: Pred kraj kuvanja dodajte sok od limuna kako biste sprečili kristalizaciju šećera.
- Punjenje tegli: Sterilizujte tegle i poklopce u rerni na 100°C. Vruće slatko sipajte u vruće tegle, zatvorite ih poklopcima i okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se vakumirale.
- Hlađenje: Ostavite tegle da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
Džem od kupina
Sastojci:
- 1 kg kupina
- 800 g šećera
- 1 limun (sok)
Priprema:
- Priprema kupina: Operite kupine i ostavite ih da se ocede.
- Kuvanje kupina: Stavite kupine u veliku šerpu i kuvajte ih na srednjoj vatri dok ne puste sok (oko 10 minuta).
- Dodavanje šećera: Dodajte šećer i sok od limuna. Kuvajte na laganoj vatri, povremeno mešajući, dok džem ne postane gust (oko 30-40 minuta).
- Testiranje gustine: Da biste proverili da li je džem gotov, stavite kašičicu džema na hladan tanjirić. Ako se brzo zgusne i ne širi, spreman je.
- Punjenje tegli: Sterilizujte tegle i poklopce. Vrući džem sipajte u vruće tegle, zatvorite ih poklopcima i okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se vakumirale.
- Hlađenje: Ostavite tegle da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
Sok od kupina
Sastojci:
- 2 kg kupina
- 1 kg šećera
- 1 litar vode
- 1 limun (sok)
Priprema:
- Priprema kupina: Operite kupine i ostavite ih da se ocede.
- Kuvanje kupina: Stavite kupine i vodu u veliku šerpu. Kuvajte na srednjoj vatri dok kupine ne omekšaju (oko 20-30 minuta).
- Pasiranje: Pasirajte kupine kroz cediljku ili gazu da biste uklonili semenke i dobili čist sok.
- Dodavanje šećera: Vratite sok u šerpu, dodajte šećer i sok od limuna. Kuvajte na laganoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori (oko 10-15 minuta).
- Punjenje flaša: Sterilizujte staklene flaše i poklopce. Vrući sok sipajte u vruće flaše, zatvorite ih poklopcima i okrenite naopako na nekoliko minuta kako bi se vakumirale.
- Hlađenje: Ostavite flaše da se potpuno ohlade na sobnoj temperaturi.
Zaključak
Priprema slatkog, džema i soka od kupina omogućava vam da uživate u bogatom ukusu ovog voća tokom cele godine. Ovi recepti su jednostavni za praćenje i donose zadovoljstvo domaće pripreme. Isprobajte ih i sačuvajte deo leta u svojim teglama i flašama!