Pita od mesa, poznata i kao mesna pita uvijača, je omiljeni specijalitet koji se često nalazi na trpezama širom Balkana. Zato je najviše volimo, jer vraća u korene, vraća na detinjstvo, mir i lepotu…
Njena karakteristična tekstura i bogat, sočan fil čine je idealnim izborom za porodične obroke i svečane prilike. U ovom članku, otkrijte korak po korak recept za pripremu ove ukusne pite.
Sastojci:
Testo:
- 500 g tankih kora za pitu (kupovne ili domaće)
Fil:
- 500 g mlevenog mesa (junetina, svinjetina ili mešavina)
- 2 velika crna luka, sitno seckana
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 2 kašike ulja
- So i biber po ukusu
- 1 kašičica mlevene paprike
- 1 jaje
- 100 ml jogurta ili kisele pavlake
Premaz:
- 100 ml ulja
- 100 ml mineralne vode
- 1 jaje
Priprema:
Priprema fila:
- Prženje mesa: U velikom tiganju zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno seckani crni luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i pržite još minut.
- Dodavanje mesa: Dodajte mleveno meso u tiganj i pržite dok ne postane zlatno smeđe i dok ne ispari sva tečnost.
- Začinjavanje: Dodajte so, biber i mlevenu papriku. Dobro promešajte i ostavite da se krčka još nekoliko minuta. Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.
- Dodavanje jajeta i jogurta: U ohlađenu smesu dodajte jaje i jogurt ili kiselu pavlaku. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
Priprema premazne smese:
- U posudi pomešajte ulje, mineralnu vodu i jedno jaje. Dobro umutite da se sve sjedini.
Uvijanje pite:
- Priprema kora: Na radnoj površini raširite jednu koru. Premažite je premaznom smesom. Preko nje stavite drugu koru i ponovo premažite.
- Dodavanje fila: Na jedan kraj kora stavite pripremljeni fil u tankom sloju.
- Uvijanje: Počnite da uvijate kore sa filom u rolnu, pažljivo ih motajući kako bi se fil ravnomerno rasporedio. Kada ste završili sa uvijanjem, stavite rolnu u podmazanu tepsiju.
- Ponavljanje procesa: Ponavljajte postupak sa preostalim korama i filom dok ne potrošite sve sastojke.
Pečenje:
- Premazivanje: Premažite sve rolne premaznom smesom kako bi pita dobila lepu zlatno-smeđu boju tokom pečenja.
- Pečenje: Zagrejte rernu na 180°C. Pecite pitu oko 40-45 minuta, ili dok ne postane hrskava i zlatno-smeđa.
- Hlađenje: Kada je pita gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja i serviranja.
Saveti za Savršenu Pitu:
- Kvalitet Kora: Ako koristite kupovne kore, birajte one koje su tanke i sveže. Domaće kore će dodatno poboljšati ukus pite.
- Meso: Kombinacija junetine i svinjetine daje najbolji ukus, ali možete koristiti i drugo meso po vašem izboru.
- Dodaci: Za dodatni ukus, možete dodati seckani peršun, rendani sir ili čak malo rendane šargarepe u fil.
Zaključak
Pita od mesa uvijača je klasičan recept koji nikada ne izlazi iz mode. Njena priprema je jednostavna, a rezultat je uvek ukusan i zadovoljavajući. Isprobajte ovaj recept i uživajte u bogatom ukusu domaće pite koja će sigurno oduševiti vašu porodicu i goste.