Kad krene jesen, nema ništa lepše nego pripremiti zimnicu koja će nas grejati tokom hladnih meseci. Pravi domaći kornišoni i paprike u tegli su zlatna klasika koja se prenosi generacijama. Ako hoćete da zimnica bude prava domaća, bez hemikalija i dodataka, evo kako da to uradite – narodski, iz srca kuhinje.
Domaći kornišoni – hrskavi krastavčići u tegli
Kornišoni su uvek dobar dodatak uz ručak ili kao osvežavajuća grickalica. Tajna dobrih domaćih kornišona leži u jednostavnom receptu, pravim začinima i malo strpljenja.
Sastojci:
- 2 kg sitnih krastavčića (kornišona)
- 1 litar vode
- 1 litar sirćeta (najbolje alkoholnog, 9%)
- 2 kašike soli
- 3 kašike šećera
- 10 zrna bibera
- 5 lovorovih listova
- Veza kopra
- 10 zrna slačice (senfa)
- 2 čena belog luka po tegli
- Po želji: komadić hrena (za dodatnu hrskavost)
Priprema:
- Priprema kornišona: Krastavčiće dobro operite i stavite u posudu sa hladnom vodom da odstoje oko sat vremena. Ovo će pomoći da ostanu čvrsti i hrskavi u tegli.
- Pravljenje tečnosti: U šerpu sipajte vodu, sirće, so, šećer, biber, lovor i slačicu, pa kuvajte dok se šećer i so ne rastvore. Skinite sa šporeta i ostavite da se tečnost malo prohladi.
- Punjenje tegli: U svaku teglu stavite par čenova belog luka, kopar i, po želji, komadić hrena. Potom ređajte krastavčiće vertikalno, tako da tegla bude puna.
- Sipanje tečnosti: Prelijte krastavčiće mlakom tečnošću, zatvorite tegle poklopcima i ostavite ih na sobnoj temperaturi da odstoje dan-dva.
- Sterilizacija: Nakon toga, stavite tegle u veću šerpu sa vodom i prokuvajte ih 10 minuta, da bi se napravio vakuum i zimnica bila trajna. Kad se ohlade, tegle premestite na hladno i mračno mesto – idealno špajz ili podrum.
Paprike za zimnicu – pečene ili barene, uvek hit
Pored kornišona, paprike su nezaobilazne u svakom domaćinstvu. Bilo da volite pečene paprike ili one lagano barene u sirćetu, ovo su dva proverena recepta koja će učiniti da vaša zimnica bude nezamenljiva na stolu.
1. Pečene paprike u tegli
Ovaj recept će vas podsetiti na miris roštilja i leta, a zimi doneti osvežavajući ukus na vašu trpezu.
Sastojci:
- 5 kg crvenih paprika (najbolje rog)
- 1 šolja sirćeta
- 1 šolja ulja
- 2 kašike soli
- 5 čenova belog luka
- Po želji: peršun, biber u zrnu
Priprema:
- Pečenje paprika: Paprike ispecite na roštilju ili u rerni dok ne dobiju lepu crnu koricu. Zatim ih stavite u kesu ili činiju i pokrijte kako bi se lako oljuštile.
- Ljuštenje i slaganje: Kada se ohlade, oljuštite ih i uklonite seme. Ređajte ih u tegle, a između svakog sloja dodajte po koji čen belog luka i list peršuna.
- Preliv: Sirće, ulje i so prokuvajte zajedno, pa prelijte preko paprika u teglama. Zatvorite tegle i pasterizujte ih (prokuvajte u vodi 10 minuta). Ostavite tegle da se ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom.
2. Barene paprike u sirćetu
Ove paprike su blago hrskave, osvežavajuće i savršene uz bilo koji zimski obrok.
Sastojci:
- 5 kg babura ili šiljatih paprika
- 1 litar vode
- 1 litar sirćeta (9%)
- 3 kašike šećera
- 2 kašike soli
- 2 lovorova lista
- Zrna bibera i slačice (po želji)
- Veza peršuna
Priprema:
- Barenje paprika: Paprike operite i očistite od semena. U velikoj šerpi prokuvajte vodu, sirće, so, šećer i lovor. Kad počne da ključa, ubacite paprike i kuvajte ih 3-5 minuta, dok ne omekšaju.
- Punjenje tegli: Paprike izvadite iz tečnosti i ređajte u čiste tegle. Između redova možete dodati par listića peršuna, biber u zrnu i slačicu.
- Sipanje tečnosti: Preko paprika prelijte tečnost u kojoj su se barile, zatvorite tegle i ostavite ih na hladno mesto. Ove paprike ne zahtevaju dodatnu sterilizaciju jer sirće obavlja posao konzervansa.
Zaključak:
Pripremanje zimnice nije samo običan posao – to je tradicija koja spaja porodice i vraća nas u detinjstvo. Bilo da pravite kornišone, paprike ili nešto treće, najvažnije je da to radite sa ljubavlju, kao što su radile naše bake. Kada zimi otvorite teglu domaće zimnice, setićete se leta i uživati u svakom zalogaju.