Nema boljeg obroka nego kada na tanjiru imate savršeno hrskavu pečenu ribu! Ta spolja reš korica, a unutra sočno meso – pravi raj za nepce. Ovaj recept će vam pomoći da dobijete ribu koja je hrskava baš kako treba, a peče se u rerni, tako da nema puno prženja i muke.
Sastojci:
- 1 kg ribe po izboru (šaran, pastrmka, smuđ – najvažnije je da riba bude sveža)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 3-4 kašike kukuruznog brašna (za dodatnu hrskavost)
- 2 kašike pšeničnog brašna
- 1 kašičica morske soli
- 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica dimljene paprike (po želji, za aromu)
- 2 čena belog luka (sitno seckana)
- 1 limun (za sok i dekoraciju)
- Svež ruzmarin ili timijan (opcionalno, za aromu)
- Malo putera (za dodatnu sočnost)
Priprema:
1. Priprema ribe
Najpre, riba treba da bude lepo očišćena. Ako koristite celu ribu, obavezno je operite, očistite iznutrice, i dobro je prosušite papirnim ubrusom. Ako koristite filete, uverite se da nema suvišnih kostiju i koža neka ostane – ona pomaže da riba ostane sočna, a uz naš trik postaće savršeno hrskava!
2. Mariniranje ribe
Nakon što je riba pripremljena, vreme je za marinadu. Utrljajte u ribu morsku so, biber, sitno seckani beli luk i malo limunovog soka. Pustite ribu da odstoji 20-30 minuta kako bi upila sve ukuse. Ako volite aromatične biljke, ubacite grančicu ruzmarina ili timijana u unutrašnjost ribe.
3. Tajna hrskavosti – mešavina za pohovanje
Sada dolazi tajna hrskave ribe. U jednu činiju pomešajte kukuruzno brašno, pšenično brašno, malo soli, bibera i dimljenu papriku. Ova mešavina će dati ribi onu neodoljivu, reš koricu koja ostaje hrskava čak i kad se riba ohladi.
4. Pohovanje i premazivanje uljem
Uvaljajte ribu ili filete u ovu mešavinu sa svih strana. Pobrinite se da brašno lepo prione uz kožu. Zatim, prelijte ribu sa malo maslinovog ulja – to će pomoći da korica bude dodatno reš. Ako volite puter, možete dodati parče putera na svaku ribu pre nego što je stavite da se peče.
5. Pečenje
Zagrejte rernu na 220°C. U pleh stavite papir za pečenje, pa složite ribu. Pecite ribu u rerni oko 20-25 minuta, zavisno od veličine. Na pola pečenja, preokrenite ribu da se peče ravnomerno sa obe strane. Ako želite ekstra hrskavost, možete uključiti funkciju ventilatora u poslednjih 5 minuta pečenja.
6. Završni dodiri
Kada je riba lepo zlatna i reš, izvadite je iz rerne. Prelijte je sa još malo limunovog soka i servirajte je uz svežu salatu, krompir ili neki sos po vašem izboru.
Savet plus:
Ako želite da riba bude još hrskavija, možete je poslužiti sa domaćim tartar sosom ili sosom na bazi belog luka. Ova kombinacija će dodatno pojačati ukuse, a hrskava korica će ostati savršena do poslednjeg zalogaja!
Prijatno!
Uz ovaj recept, vaša riba biće savršeno reš, kao da ste je pekli na roštilju. Tajna je u kombinaciji kukuruznog brašna i prženja na visokoj temperaturi – jednostavno, a neodoljivo!