Ma da li se to čuje Maraja Keri i miriše na doček Nove godine? Izgleda… Da, tu je pred vratima, a s njom i neizbežna dilema: kako impresionirati goste slatkišima koji nisu samo ukusni, već i moderni? Ako ste se zasitili bakinih vanilica i medenjaka, vreme je da unesete dašak inovacije u svoju kuhinju. Donosimo vam tri recepta za moderne božićne kolače koji će oduševiti vaše nepce i izmamiti osmeh na lice.
1. Čoko-lešnik kuglice s đumbirom
Ove kuglice su prava poslastica za ljubitelje čokolade i lešnika, s pikantnim dodirom đumbira.
Sastojci:
- 225 g prepečenih lješnjaka, sitno seckanih
- 1 šolja usitnjenih urmi
- 1 šolja suvog grožđa
- 30 g kandiranog đumbira
- 1/4 šolje meda
Priprema:
- Polovinu lešnika pomešajte s urmama, suvim grožđem, đumbirom i medom. Najbolje je koristiti multipraktik kako biste dobili jednoličnu smesu.
- Od smese oblikujte kuglice veličine zalogaja.
- Uvaljajte svaku kuglicu u preostale seckane lješnjake.
- Ostavite ih da se stegnu pre posluživanja.
Ove kuglice su savršene za one koji žele nešto slatko, a da pritom ne provedu sate u kuhinji.
2. Čokoladni keksi s pudingom od vanile
Ako mislite da je puding samo za činije, razmislite ponovo! Ovi keksi kombinuju bogatstvo čokolade s nežnošću vanile.
Sastojci:
- 2 i 1/4 šolje brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 šolja omekšalog maslaca ili margarina
- 1/4 šolje belog šećera
- 3/4 šolje smeđeg šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 pakovanje instant pudinga od vanile
- 2 jaja
- 350 g seckane čokolade za kuvanje
- 1 šolja seckanih lešnika
Priprema:
- Zagrejte rernu na 190°C.
- Pomešajte brašno i prašak za pecivo.
- U drugoj posudi umutite maslac s belim i smeđim šećerom dok ne postane kremasto.
- Dodajte vanilin šećer i puding, pa dobro izmešajte.
- Umutite jaja, a zatim postepeno dodajte mešavinu brašna.
- Na kraju umešajte seckanu čokoladu i lešnike.
- Oblikujte kuglice od testa, blago ih spljoštite i poređajte na pleh obložen papirom za pečenje.
- Pecite 8-10 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Ovi keksi su toliko ukusni da ćete morati da ih sakrijete ako želite da ostane nešto za goste.
3. Zvezdice s cimetom i orasima
Unesite malo zvezdane magije u svoje božićne poslastice s ovim mirisnim keksima.
Sastojci:
- 3 kašike margarina
- 1 i 1/2 šolje šećera
- 2 jaja
- 1 žumance
- 1 kašičica limunovog soka
- 2 i 1/3 šolje brašna
- 2 i 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1 i 1/4 kašičice cimeta
- 1/4 kašičice soli
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića
- 1/2 šolje seckanih oraha (po želji)
Priprema:
- Umutite margarin sa šećerom dok ne postane penasto.
- Dodajte jaja, žumance i limunov sok, pa dobro izmešajte.
- Pomešajte brašno, prašak za pecivo, cimet, so i muškatni oraščić, pa dodajte u smesu.
- Po želji, umešajte seckane orahe.
- Testo razvucite na pobrašnjenoj površini i modlicom vadite zvezdice.
- Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C dok ne postanu svetlo zlatne, oko 8-10 minuta.
Ove zvezdice su toliko lepe da ćete ih možda želeti okačiti na jelku, ali verujte, bolje je da ih pojedete.
Uz ove moderne božićne kolače, vaša praznična trpeza će zasijati novim sjajem. Pripremite se za pohvale, jer ovi slatkiši osvajaju na prvi zalogaj.