S obzirom da sam ljubitelj skijanja i da volim Dolomite, to jeste Alpe, nekako je pod moranje da se pojede Apple strudel ili kako se kaže po naški, Apl štrudl. Ako ovo ne pojedete na stazi, onda ne znam ni što ste dolazili na Alpe. E, a ko ne može na Alpe, pa imam ja recept oriđinale za vas!
Recept za Alpski Apple Strudel
Sastojci:
- 6 srednjih jabuka (najbolje koristiti slađe i kiselkaste sorte poput Granny Smith ili Pink Lady)
- 1/2 šolje kristal šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1/2 šolje mlevenih oraha ili badema
- 1/4 šolje prezli
- 1/4 šolje grožđica (opciono)
- Sok od pola limuna
- 1 pakovanje tankog lisnatog testa (oko 10 listova)
- 100g rastopljenog putera
- Šećer u prahu za posipanje
- Vanilin šećer (opciono)
- Prezle ili mleveni keks za posipanje pleha
Uputstvo:
- Zagrejte rernu na 180°C i pripremite pleh tako što ćete ga obložiti papirom za pečenje ili ga lagano premazati maslacem i posuti mlevenim keksom ili prezlima.
- Ogulite jabuke, uklonite semenke i iseckajte ih na tanke kriške. Stavite ih u veću posudu i dodajte sok od limuna, kristal šećer, cimet, mlevene orahe (ili bademe) i grožđice ako koristite. Dobro promešajte da se svi sastojci sjedine.
- Rastopite puter u maloj šerpi ili u mikrotalasnoj pećnici.
- Raširite jedan list lisnatog testa na čistoj površini, a zatim ga pažljivo premažite rastopljenim puterom. Preko toga stavite još jedan list testa i ponovite postupak premazivanja puterom dok ne potrošite sve listove testa.
- Na sredinu nafilovanog lisnatog testa ravnomerno rasporedite pripremljenu smesu od jabuka, ostavljajući oko 5 cm praznog prostora sa svake strane.
- Pažljivo preklopite bočne strane testa preko jabuka, a zatim koristeći papir za pečenje, uvijte testo u obliku rolata.
- Prebacite rolat u pripremljeni pleh, sa spojem okrenutim prema dole.
- Iskoristite preostali rastopljeni puter da premažete vrh rolata kako biste dobili hrskavu i zlatno smeđu koru.
- Stavite u zagrejanu rernu i pecite oko 40-45 minuta, ili dok strudel ne postane lepo zlatno smeđ. Ako primetite da se previše rumeni na vrhu, prekrijte ga folijom i nastavite peći.
- Kada je strudel gotov, izvadite ga iz rerne i ostavite da se malo ohladi. Poslužite ga toplog, posutog šećerom u prahu i vanilin šećerom po želji.
Dobro je znati:
Kolač Apple Strudel potiče iz centralne Evrope, posebno je popularan u Austriji, Nemačkoj i drugim alpskim regionima. Smatra se tradicionalnom poslasticom koja se često služi tokom hladnijih meseci i praznika. Naziv “strudel” potiče od nemačke reči “strudel”, što znači “vrtlog” ili “okretanje”, što se odnosi na karakteristični način pripreme ovog kolača – tanko razvijanje lisnatog testa i uvijanje fila od jabuka u oblik rolata. Ovaj ukusni kolač je postao omiljen širom sveta zbog svoje jednostavne, ali bogate arome jabuka, cimeta i orašastih plodova, čineći ga neodoljivim delikatesom za sve ljubitelje slatkiša.
Uživajte u ovoj ukusnoj i tradicionalnoj poslastici koja će vas odvesti pravo u Alpe sa svakim zalogajem!