Ako je nešto obavezno u špajzu svakog pravog domaćinstva, to su cepkane paprike! Ovaj jednostavan, ali neodoljiv specijalitet nezaobilazan je kada zima pokaže zube, a vi na trpezu iznesete teglicu crvenih paprika koje mirišu na letnje dane. Spremanje ovog zimskog đakonije nije samo stvar tradicije – to je prava mala ceremonija u kojoj učestvuje cela kuća.
Šta su zapravo cepkane paprike?
Cepkane paprike su krupno sečeni komadi crvene paprike, najčešće roge, koja se peče i pažljivo skida s nje koža. Ove paprike ne meljemo, već ih cepkamo ručno na trake, pa otuda i njihov naziv. Caka je u tome da se svaki zalogaj zadrži u svojoj prirodnoj formi, uz zlatnu mešavinu sirćeta, ulja, belog luka i peršuna – bez previše mudrovanja!
Sastojci:
- 5 kg crvenih paprika (najbolje roge)
- 200 ml alkoholnog sirćeta
- 200 ml ulja (po mogućnosti suncokretovog)
- 3 glavice belog luka
- Veza peršuna
- 2–3 kašike šećera
- 1 kašika soli
Priprema – korak po korak:
1. Pečenje paprika
Kao što pravi majstori znaju, sve kreće od dobrog pečenja. Paprike slažite na roštilj ili u rernu na visoku temperaturu i pecite dok kožica ne pocrni i ne postane mehka. Tajna je da ih odmah posle pečenja ubacite u kesu ili pokrijete krpom – para će pomoći da se koža lakše skine.
2. Cepkanje s ljubavlju
Skinite kožu sa paprika i počnite da ih cepkate ručno na duguljaste trake. Nemojte ih seckati nožem – to oduzima čar! Svaka traka treba da bude dovoljno velika da “zaigra” na jeziku.
3. Magični preliv
U posebnoj šerpi pomešajte sirće, ulje, šećer i so, pa kuvajte na tihoj vatri nekoliko minuta dok se šećer i so ne otope. Dodajte sitno seckan beli luk i peršun, pa sklonite sa šporeta.
4. Pakovanje u tegle
Slažite cepkane paprike u sterilisane tegle i zalijte ih toplim prelivom. Svaku teglu dobro zatvorite i stavite je naopako da se vakumira. Ostavite ih tako nekoliko sati pre nego što ih vratite u normalan položaj.
Savet za kraj:
Ako uspete da se suzdržite i ne pojedete sve odmah, ove paprike su najbolje nakon nekoliko nedelja kad lepo “odstoje”. U kombinaciji sa vrućim hlebom i sirom, pretvaraju svaki obrok u pravu gozbu.
Zaključak:
Cepkane paprike nisu samo još jedan recept – to je prava mala umetnost sa puno ljubavi, smeha i, naravno, mrvicom nerviranja oko pečenja i čišćenja. Ali jednom kad se nađu na stolu, sve muke padaju u zaborav, jer jedna tegla znači more letnjih uspomena i gomilu zimskih osmeha!