E vala, nema ništa lepše od mirisa domaćih kolača koji se širi iz kuhinje. Među omiljenim tradicionalnim poslasticama su svakako breskvice – slatke, sočne i prelepe na pogled. U ovom članku ćemo vam otkriti tajnu pravljenja savršenih domaćih breskvica koje će oduševiti vašu porodicu i goste. Pratite naš recept i uživajte u pripremi ovih predivnih kolača.
Sastojci za Breskvice
Za testo:
- 500g brašna
- 200g šećera
- 200g margarina ili maslaca
- 2 jaja
- 1 kesica vanilin šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 dl mleka
Za fil:
- 200g mlevenih oraha ili mlevenog keksa
- 150g šećera u prahu
- 50g margarina ili maslaca
- 2-3 kašike džema (najbolje od kajsije ili breskve)
- Rum ili ekstrakt vanile po ukusu
Za dekoraciju:
- Crvena i žuta prehrambena boja
- Šećer za valjanje
Priprema
Korak 1: Priprema testa
- Mikserom umutite margarin i šećer: U velikoj posudi pomešajte omekšali margarin ili maslac sa šećerom dok ne dobijete glatku smesu.
- Dodajte jaja i vanilin šećer: Nastavite da mutite, pa dodajte jaja i vanilin šećer.
- Pomešajte suve sastojke: U posebnoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo.
- Spojite sastojke: Naizmenično dodajte suve sastojke i mleko u smesu sa margarinom, mešajući dok ne dobijete glatko testo.
- Formiranje kuglica: Od testa oblikujte male kuglice veličine oraha i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Korak 2: Pečenje
- Pecite kuglice: Zagrejte rernu na 180°C i pecite kuglice oko 15 minuta, dok ne dobiju blago zlatnu boju. Pazite da ostanu svetle kako bi ličile na prave breskvice.
- Ohladite kuglice: Kada su pečene, ostavite ih da se potpuno ohlade.
Korak 3: Priprema fila
- Napravite fil: U posudi pomešajte mlevene orahe ili keks sa šećerom u prahu, omekšalim margarinom i džemom. Po želji dodajte malo ruma ili ekstrakta vanile za dodatnu aromu.
- Šupljenje kuglica: Svaku kuglicu pažljivo izdubite malom kašikom ili nožem da biste napravili mesto za fil. Sačuvajte mrvice od kuglica i dodajte ih u fil.
Korak 4: Punjenje i spajanje
- Punjenje kuglica: Svaku izdubljenu kuglicu napunite pripremljenim filom.
- Spajanje kuglica: Spojite dve punjene kuglice da biste formirali breskvicu.
Korak 5: Dekoracija
- Bojenje breskvica: U dve male posude pripremite crvenu i žutu prehrambenu boju razblaženu sa malo vode. Svaku breskvicu lagano umočite prvo u crvenu, a zatim u žutu boju kako biste dobili izgled prave breskve.
- Valjanje u šećeru: Nakon bojenja, odmah ih uvaljajte u kristal šećer kako bi dobile lep sjaj i slatkoću.
- Sušenje: Ostavite breskvice da se osuše na sobnoj temperaturi pre nego što ih poslužite.
Zaključak
Domaće breskvice su prava poslastica koja ne samo da izgleda predivno već i mami svojim ukusom. Ovaj recept je jednostavan za praćenje, a rezultat su sočne, mirisne breskvice koje će oduševiti svakog ko ih proba. Bilo da ih pripremate za posebne prilike ili samo da obradujete svoju porodicu tokom vikenda, ove breskvice će sigurno postati omiljeni slatkiš u vašem domu.
Podelite sa nama svoja iskustva i uživajte u pripremi ovih tradicionalnih slastica. Prijatno!