Šta da vam kažem, posle koliko dana kiše, više se i ne zna broj, konačno nam je granulo Sunce, pa sam rešila da pristavim kotlić sa porodicom i da spremimo gulaš. Receptura je zagarantovano dobra, vreme je da se ohladi pivo i da se kotlić zažari. Pa, da vidimo kako se sprema.
Sastojci:
- 1,5 kg junećeg mesa (ramstek, but ili plećka), isečenog na kocke
- 2 glavice crnog luka, sitno iseckane
- 3 češnja belog luka, sitno iseckana
- 2 šargarepe, iseckane na kolutove
- 2 paprike (zelena i crvena), iseckane na kockice
- 2 krompira, isečena na kocke
- 2 paradajza, isečena na kockice
- 2 kašike slatke aleve paprike
- 1 kašičica mlevene ljute paprike (opciono, za ljubitelje začinjenijeg ukusa)
- 1 lovorov list
- So i biber po ukusu
- 2 kašike ulja
- 1 litar goveđeg ili povrtnog temeljca
- Sveži peršun (za posipanje)
Način pripreme:
U kotliću zagrejte ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno iseckan crni i beli luk i pržite ih dok ne postanu staklasti i blago zlatni.
Dodajte isečeno meso i pržite ga dok ne dobije lepu smeđu boju sa svih strana. To će mu dati dodatnu aromu i ukus.
Kada je meso dobro proprženo, dodajte slatku alevu papriku i mlevenu ljutu papriku (opciono). Promešajte da se začini sjedine sa mesom.
Dodajte iseckane šargarepe, paprike i krompir. Nastavite pržiti nekoliko minuta kako bi povrće omekšalo.
Sipajte goveđi ili povrtni temeljac preko mesa i povrća, dodajte lovorov list i dobro promešajte. Smanjite vatru na nisku i poklopite kotlić.
Ostavite gulaš da se lagano krčka na niskoj temperaturi oko 2 do 3 sata, ili dok meso ne postane mekano i sočno. Povremeno promešajte i proverite da li je potrebno dodati malo vode ako se tečnost previše smanji.
Kada je gulaš gotov, posolite i pobiberite po ukusu. Ukrasite svežim peršunom i poslužite toplo.
Et’ ljudi ja ne znam da li je potrebno da se išta dalje kaže sem da je samo potrebno zaleći u hladovinu dok se krčka gulaš, a ko voli može da ispeče na roštilju koju tortilju za decu.
U zdravlju mi jeli!