Kuvana junetina je nešto što se obavezno sprema i sluzži na trpezi u mom kraju. Nema proslave niti veselja da nema “kuvanja”. E, klopa koju zaista moji ukućani i ja volimo jeste kuvana junetina ili kako se kod mene u selu to kaže “kuvanje”. Ja vam donosim recept iz moga kraja, moje Loznice.
Evo šta vam je potrebno:
- 1 kg junećeg mesa (najbolje su komadi kao što su but ili plećka)
- 2 glavice crnog luka
- 3 šargarepe
- 2 krompira
- 2 lista lovora
- So i biber po ukusu
- Začini po izboru (npr. suvi biljni začin ili origano)
Priprema:
Najpre, dobro operite i pripremite sve povrće. Crni luk iseckajte na sitne kolutove, šargarepu isecite na kolutove, a krompir oljuštite i isecite na kockice.
U velikom loncu zagrejte malo ulja i dodajte crni luk. Pržite luk dok ne postane staklast i blago karamelizovan.
Dodajte juneće meso u lonac i pržite ga sa svih strana dok ne dobije lepu smeđu boju. Ovo će dodati bogat ukus vašem jelu.
Nakon što je meso lepo proprženo, dodajte šargarepu, krompir, lovorov list i začine po izboru. Sve dobro promešajte.
Sada je vreme da dodate vodu. Prelijte meso i povrće vodom tako da sve bude prekriveno. Dodajte so i biber po ukusu.
Smanjite temperaturu i pustite da se jelo lagano krčka na srednjoj vatri oko 1,5 do 2 sata. Ovo će omogućiti da se meso i povrće lepo skuva i sjedini ukuse.
Nakon što je kuvana junetina spremna, izvadite je iz lonca i iseckajte na tanje komade. Servirajte je uz kuvano povrće i sos od kuvanja.
I to je to! Vaša izvrsna kuvana junetina je spremna za uživanje. Ovo jelo se odlično slaže uz sveže salate, kuvani pirinač ili domaći hleb.
Ova jednostavna i ukusna jela će sigurno oduševiti sve ukućane i postati omiljeni obrok. Isprobajte ovaj recept već danas i pripremite se da budete pohvaljeni za vaše kulinarske veštine!
Prijatno!
Vaša Milica
Izvor: reklasamti.rs