Moja mama je neko ko obožava svadbarski kupus ili kako se kod nas bar to zove “Prokula”. Nekako ne mogu da zamislim ovo jelo bez proje i starog sira, mislim da svako ko je ovu kombinaciju probao na nekom veselju, nije bogme ostao ravnodušan. Kako čujem svatove jesenje mene milina obuzme, eto nama prokule!
Ali, zašto čekati na svadbu? Donesimo malo tog veselja u našu kuhinju!
Sastojci:
- 1 glavica kiselog kupusa (oko 1,5 kg)
- 200 g slanine (ili koliko srce poželi)
- 1 glavica crnog luka
- 2 šargarepe
- 2 čena belog luka
- 2 kašike masti ili ulja
- 2-3 kašike crvene paprike u prahu
- So i biber po ukusu
Uputstvo:
- Prvo, da se uverimo da su svi sastojci u dobroj formi. Kao i na svadbi, svi trebaju biti na svom mestu.
- Naseckajte slaninu na kockice, a luk i beli luk sitno iseckajte.
- Na srednje jakoj vatri, u velikoj šerpi, zagrejte mast ili ulje. Dodajte iseckanu slaninu i propržite je dok ne postane hrskava i prelepo zlatno smeđa. Ovo je trenutak kad se slanina zvanično proglasila “srećnom” i spremnom za svadbarski kupus!
- Dodajte iseckan luk i beli luk u šerpu sa slaninom i pržite ih dok ne postanu staklasti.
- Dodajte šargarepe iseckane na kolutove, pa ih dinstajte zajedno s ostalim sastojcima oko 5 minuta.
- Sada je vreme za zvezdu večeri – kiseli kupus! Dodajte ga u šerpu, a potom pospite crvenom paprikom u prahu. Dobro promešajte sve sastojke.
- Smanjite temperaturu na nisku i kuvajte sve zajedno još 30-40 minuta, povremeno mešajući.
- Ako je potrebno, dodajte so i biber po ukusu.
- Kada je kupus omekšao i svi ukusi su se lepo pomešali, vaš svadbarski kupus je spreman!
Savet: Poslužite ga uz krišku svežeg hleba ili proje i čašu domaće rakije, kao na pravoj svadbi!