Ko će sada da kiseli kupus, a jedu vam se sarmice… Ne očajavajte, tu je zelje i nije komplikovano za pripremu, ok, možda malo, ali vredi, verujte.
Jeste da nije baš sezona ovog jela, ali Bože moj, šta se kome jede, neka jede, nevezano za datum i godišnje doba. Možda je samo lakše spremiti sarmice od zelja u proleće, jer mladi kupus morate da prokuvate kako bi ga spremili za savijanje. A i to ću vam pokazati drugom prilikom kako.
Elem! Ako želite pravi domaćinski ručak, evo recepta za prolećne sarmice od zelja.
Sastojci:
1 veza (ili dve) zelja
500g mlevenog mesa (može biti svinjsko, junetina ili mešano)
1 šoljica pirinča
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 kašika ulja
so, biber i začini po ukusu
1/2 šoljice paradajz soka
Priprema:
- Zelje stavite u veću posudu s hladnom vodom i ostavite da odstoji neko vreme kako biste ublažili kiselost. Nakon toga, listove zelja odvojite i operite pod mlazom vode.
- U veću šerpu stavite vodu da provri, pa dodajte listove zelja i kuvajte ih nekoliko minuta dok ne omekšaju. Nakon toga, ocedite listove i ostavite ih sa strane.
- U međuvremenu, pripremite nadev. U tavi zagrejte ulje i propržite sitno seckani crni luk, beli luk i šargarepu. Dodajte mleveno meso i nastavite pržiti dok ne promeni boju. Začinite solju, biberom i drugim začinima po svom ukusu.
- U nadev dodajte opran pirinač i kratko ga propržite zajedno s mesom. Dodajte paradajz sok i promešajte sve sastojke da se sjedine.
- Sada je vreme za umotavanje sarmica! Uzmite jedan list kiselog zelja, stavite malo nadeva na sredinu i pažljivo ga umotajte. Postupak ponavljajte s ostalim listovima dok ne potrošite sve sastojke.
- U dublju posudu stavite malo ulja ili maslaca, pa složite sarmice jednu do druge. Po potrebi možete dodati još listova zelja između redova kako bi se sarmice lepo ušuškale.
- Sve zalijte vodom da prekrije sarmice i stavite poklopac na posudu. Kuvajte na laganoj vatri oko 1 do 1,5 sat, dok sarmice ne omekšaju i pirinač ne bude skuvan.
- Nakon kuvanja, sarmice su spremne za posluživanje. Uz njih možete servirati kiselo mleko ili jogurt, a možete ih posuti i malo sveže seckanim peršunom za dodatnu aromu.