Kažu da se ništa ne može meriti sa mirisom domaće supe koja krčka na šporetu. A kad su u pitanju knedle – e, to je prava umetnost, kao da svaka domaćica ima svoj tajni sastojak koji te knedle čini mekim, ali ne previše, da se tope u ustima, a ne raspadnu u tanjiru. Dakle, danas ćemo da kuvamo supu sa knedlama, onu pravu domaću, za koju se traži još jedan tanjir.
Ako ste odrasli na selu, onda vam je poznato da je supa sa knedlama često bila vrhunac nedeljnog ručka. Bez nje, slava, praznici, ni nedeljni ručak nisu mogli da prođu. Sada, hajde da vidimo kako se pravi ta prava, domaća supa.
Sastojci (ili: Šta sve ide u pravu supu):
- Pile ili kokoška – pola pileta ili, još bolje, neka domaća kokoška, jer je ona kraljica supe.
- Šargarepa – dve-tri, jer bez nje nema one lepe boje.
- Peršunov koren i list – obavezno, da da tu posebnu aromu.
- Celer – malo korena, i par listova ako volite jači ukus.
- Luk – glavica, cela, neka bude žuta.
- So i biber – po ukusu, naravno.
- Lovorov list – samo jedan, da dodamo mali šmek.
A sad, ono najvažnije – knedle!
Sastojci za knedle:
- 2 jaja – domaća, ako imate.
- 6-8 kašika griza – ovo zavisi od veličine jaja i koliko čvrste volite knedle.
- Prstohvat soli – ne zaboravite!
- Malo ulja ili masti – da budu sočne.
- Malo praška za pecivo – neki ga dodaju da knedle budu vazdušaste, ali nije obavezno.
Priprema supe (ili: Kako izvaditi maksimum iz kokoške):
- Priprema mesa i povrća:
Kokošku ili pile dobro operite i stavite u lonac sa hladnom vodom. Dodajte šargarepu, peršun, celer, i ljuštenu glavicu luka. Ubacite lovorov list i malo soli. Stavite na tihu vatru da se kuva polako, jer dobra supa se ne može napraviti brzo. - Kućna magija – krčkanje:
Supa mora da krčka lagano, jer tada povrće i meso daju svoju punu aromu. Ako želite da vam supa bude bistra, s vremena na vreme pokupite penu koja se stvara na vrhu. Kuvajte na laganoj vatri najmanje sat i po do dva, dok meso ne bude mekano. - Proceđivanje supe:
Kada je meso skuvano, izvadite ga iz lonca, zajedno sa povrćem. Supu procedite kroz cediljku kako bi bila bistra. Povrće možete kasnije iseckati i vratiti u supu, ili ga poslužiti sa mesom kao prilog.
Priprema knedli (ili: Da knedle budu savršene):
- Masa za knedle:
U jednoj činiji umutite dva jaja sa prstohvatom soli, pa dodajte griz polako, kašiku po kašiku. Smesta treba da bude gustine kao mekše testo, ali ne previše tečna. Ostavite da odstoji desetak minuta da griz nabubri. Ako vam masa bude previše gusta, dodajte malo vode, a ako je retka – dodajte još griza. Neki vole da dodaju malo praška za pecivo, kako bi knedle bile lagane, ali to zavisi od ukusa. - Testiranje knedli:
Da biste proverili da li je smesa za knedle dobra, uzmite kašičicu mase i stavite je u ključalu vodu. Ako se knedla lepo oblikuje i ne raspada, smesa je savršena. Ako se raspada, dodajte još malo griza. - Kuvanje knedli:
Supu vratite na tihu vatru da blago vri. Kašičicom vadite knedle i spuštajte ih u supu. Pazite da supa ne ključa previše, jer knedle tada mogu postati gnjecave. Kuvajte ih oko 10-15 minuta, dok ne omekšaju i fino nabubre.
Završni korak (ili: Onaj trenutak kada sve miriše):
Kada su knedle gotove, dodajte svež peršunov list za dekoraciju i miris. Supu poslužite vruću, uz komadiće mesa koje ste ranije izvadili. Po želji, povrće možete vratiti u supu ili ga poslužiti sa strane. I eto, domaća supa sa knedlama je spremna!
Narodni savet (ili: Kako su bake to radile):
- Domaća kokoška daje bolji ukus, pa ako imate mogućnost, uvek birajte nju pre nego pileta.
- Ako želite zlatno-žutu supu, pre nego što stavite luk u lonac, ispecite ga na ringli ili u tiganju dok ne dobije tamnu boju. To je trik koji su naše bake znale.
- Knedle su nežne, pa ih ne kuvajte u suvišnom ključu. Neka supa samo blago vri, i knedle će biti savršene.
I za kraj:
Supa sa knedlama nije samo obrok – to je tradicija, miris detinjstva i nedeljnih ručkova. Kada je skuvate i stavite na sto, oseća se toplina doma, a uz svaki zalogaj vraćate se u ona stara vremena kada su se porodične priče vodile upravo uz ovakvu supu. Zato, sledeći put kad vas pitaju šta se krčka u šerpi, sa ponosom recite: “Supa sa knedlama, kao kod bake!”