Kada su rođendani u pitanju, u našoj se kući tačno zna šta ko voli da jede. Deca vole Čoko moko, ja mogu sve i ništa, (samo mamin čiz kejk prihvatam), a moj muž voli onu tortu koju ja ne mogu da smislim. Reforma. Niti slađe torte a o pravljenju da ne govorim. Fanovi ove torte su teška zakerala, pa koje su korice, a što nije ovaj fil, kako samo 4 kore a ne 12, itd… Iz mog ugla, ova torta je nešto za zaobići u širokom luku, te je do sada za njegovu dušu Reformu pravila ili njegova ili moja mama. Jer, mame… E, kako sada ni jedna ni druga nisu bile u mogućnosti da je naprave, spade knjiga na dva slova. Uzmem ti ja lepo ovaj recept, nađem na interentu, žena sve lepo objasnila. Mislim se, pa rodila sam dete od 3,5 kg a ne mogu tortu da napravim.Ima da je rodim! Vataj ova jaja Milice, i udri. Tako da, uz ovaj recept, svako može da je napravi, a ko bude zakerao, doviđenja, prijatno, neka ti mama pravi bolju.
Idemo na recept!
Sastojci za sve 4 korice:
16 belanaca
16 kašika kristal šećera
4 kašike brašna
10 gr praška za pecivo
400 gr mlevenih oraha
Fil:
16 žumanaca
200 gr kristal šećera
200 gr čokolade
250 gr margarina ili maslaca
100 gr šećera u prahu
Glazura:
200 gr čokolade
3 kašike ulja
Dekoracija po želji.
Skratili smo postupak pa umesto 4 kore pečemo dve u velikom plehu od rerne, pa smo onda i sastojke za kore podelili na dva dela. Odvojiti 8 belanaca od žumanaca ( žumanca odmah stavljati u manju perpu ). Umutiti belanca da zapene pa dodavati postepeno 8 kašika šećera dok se ne dobije jaka i čvrsta pena.
Zatim dodati 2 kašike brašna, 200 gr mlevenih oraha i 1 kašičicu ( 5 gr ) praška za pecivo. Sjediniti sve žicom. Obložiti pleh od rerne ( 40 x 30 cm ) papirom za pečenje pa staviti celu umučenu smesu i poravnati. Peći 15 minuta. Pečenu koru ostaviti da se hladi pa ponoviti postupak pripreme i pečenja još jednom. Za fil umutiti žumanca sa šećerom da postanu penasta i posvetle.
Od momenta kada provri voda u donjoj šerpi kuvati 12 minuta uz povremeno mešanje. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. Ukupno vreme kuvanja 17 minuta. Ostaviti fil da se hladi. Omekšali margarin ili maslac umutiti sa šećerom u prahu.
Dodati mu ohladjen fil i sve umutiti. Ne mutiti dugo da margarin ili maslac ne bi otpustili ( omekanili previše ). Obe korice staviti jednu na drugu pa preseći na pola, da se dobiju 4.
Nafilovati korice čokoladnim filom . Namazati ovim filom tortu i okolo.
Za glazuru otopiti čokoaldu sa uljem na pari ili u mikrotalasnoj. Preliti celu gornju koru glazurom pa tacnu u kojoj je torta prodrmati levo – desno i gore – dole da ta glazura lepo “legne”.
Ostaviti da se stegne pa završiti dekoraciju, mi smo to uradili šlag kremom od čokolade. Torta bi trebalo da odstoji par sati da se ukusi sjedine pa onda da se posluži.
Što se tiče dekoracije, može krem šlag od čokolade, ne mora uopšte da se dekoriše, mislim, svakom po volji.
Ljubi ga majka, evo ti Reforma.