Jeste da nije možda vreme da se krka testo, jer, tobož ide leto, ali ko mari više za leto kad duša hoće vrućega bureka… E, kakva poezija i ljubav. Elem, moja draga kuma Kućna domaćica, objavila je na svom Instagram profilu kako ona pravi burek pa rekoh sebi, kumo ovo mora da se pročuje.
Kaže kuma a ja prenosim:
Pakovanje kora za pitu (@kafa_sale najbolje)
500 gr sira mladog,
400 ml vode kisele,
1 kašičica soli,
100 ml ulja
Ulje, kiselu i so pomešamo u posudu, a u pleh stavimo jednu koru pa je pokvasimo tim prelivom. Pa drugu nakvasimo te stavimo sira na sredinu na više mesta, pa preklopimo jednom korom nakvasimo je i opet ponavljamo postupak sa sirom, treću koru nakvasimo i šta je ostalo sira stavimo ali na krajeve pa vratimo kore u pleh koje nam vire preko i tako sve postupak dok ne potrosimo kore. Za kraj ostavimo dve kore koje stavimo kao na početku, izbockamo burek viljuškom i zalijemo ostatkom vode. Peći na 230 stepeni oko 45 min u zavisnosti od rerne. Kad se ispeč, poprskati malo vodom i prekriti folijom nekih 10 min, onda nožem krajeve tepsije obrezati i burek prevrnuti naopačke.