Beograd, 22. jun 2024. – Karađorđeva šnicla, jedno od najomiljenijih jela srpske kuhinje, ima zanimljivu i pomalo neobičnu priču o nastanku. Ovaj specijalitet, koji je danas nezaobilazan na menijima restorana širom Srbije, nastao je kao kulinarski eksperiment jednog poznatog šefa kuhinje. Donosimo vam priču o nastanku Karađorđeve šnicle i recept kako da je pripremite kod kuće.
Kako je sve počelo
Karađorđeva šnicla nastala je 1959. godine u restoranu hotela “Golf” na Banjici, delu Beograda. Glavni kuvar tog restorana, Milovan Mića Stojanović, dobio je zadatak da pripremi posebno jelo za posetu visokog državnog zvaničnika. Iako je originalno planirao da napravi bečku šniclu, nije imao dovoljno odgovarajućih sastojaka.
U trenutku inspiracije, Stojanović je odlučio da improvizuje. Uzeo je svinjski file, istukao ga, napunio kajmakom, uvaljao u brašno, jaja i prezle, i ispržio. Rezultat je bio neverovatan – šnicla koja je spolja hrskava, a iznutra sočna i puna ukusa. Kada je jelo posluženo, bilo je toliko ukusno da je zvaničnik bio oduševljen. Zbog izgleda koji podseća na vojvodu Karađorđa Petrovića, Stojanović je jelo nazvao Karađorđeva šnicla.
Recept za domaću Karađorđevu šniclu
Sastojci:
- 4 svinjska filea (oko 150 g svaki)
- 200 g kajmaka
- 100 g brašna
- 2 jaja
- 150 g prezli
- So i biber po ukusu
- Ulje za prženje
- Limun i peršun za dekoraciju (po želji)
Priprema:
- Priprema mesa:
- Svinjski file istucite tučkom za meso dok ne postane tanak i ravan.
- Posolite i pobiberite po ukusu.
- Punjenje:
- Na sredinu svakog filea stavite kašiku kajmaka.
- Pažljivo urolajte file, pazeći da kajmak ostane unutar mesa.
- Paniranje:
- Uvaljajte urolane šnicle prvo u brašno, zatim u umućena jaja, i na kraju u prezle.
- Pritisnite šnicle kako bi prezle dobro prijanjale.
- Prženje:
- U dubljem tiganju zagrejte ulje na srednje jakoj vatri.
- Pržite šnicle sa svih strana dok ne postanu zlatno-smeđe boje, oko 10-12 minuta.
- Serviranje:
- Kada su šnicle gotove, stavite ih na papirni ubrus da upije višak masnoće.
- Poslužite uz prilog po želji, poput pomfrita ili pire krompira, i tartar sosa.
- Dekorišite sa kriškama limuna i grančicama peršuna.
Zaključak
Karađorđeva šnicla nije samo simbol srpske kuhinje već i priča o kreativnosti i strasti prema kulinarstvu. Ovaj jednostavan, ali ukusan specijalitet lako možete pripremiti kod kuće i uživati u njemu sa porodicom i prijateljima. Bilo da slavite poseban događaj ili jednostavno želite da obogatite svoj jelovnik, Karađorđeva šnicla je uvek pravi izbor.