Ovo je vrsta jela koju ili neko voli ili ne voli. Jagnjeće sarmice su savršene za predjelo, a bogami i kao glavno jelo. Nekako je nezaobilazno jelo na svadbama i veseljima, a ja volim da kažem da je jelo za sve zgode i nezgode Bože mi te oprosti. E, kako se sad prave te sarmice:
Sastojci:
- 1 kg jagnjećih iznutrica
- 1 trbušna maramica
- 3 glavice crnog luka
- 3 velika čena belog luka
- 50 ml ulja
- 50 gr pirinča
- 4 jaja
- so, biber u zrnu
- nekoliko listova lovora
- sirće
- voda
Maramicu i iznutrice držite u hladnoj vodi sa dodatkom pola šolje sirćeta nekoliko sati. Vodu promenite nekoliko puta u tom periodu. Iznutrice stavite da se kuvaju u slanoj vodi, pa dodajte lovorov list i zrna bibera. Skuvane iznutrice iseckajte sitno ili sameljite. Luk sitno iseckajte, beli luk izgnječite, pa sve zajedno prodinstajte na ulju. Pirinač skuvajte uobičajeno. Iznutrice, izdinstani luk, pirinač i jaja sjedinite u kompaktnu smesu. Začinite po ukusu solju i biberom. Maramicu isecite na jednake delove, otprilike na kvadrate 15×15 cm, pa punite smesom i motajte u sarmice, vodeći računa da fil ne ispada. Sarmice poređajte jednu do druge u podmazanu posudu i pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Sarmice poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku i domaći hleb.