Kada govorimo o oblandama mislim da nema čoveka koji nema neku svoju omiljenu varijantu ove poslastice. Bilo da je mlečna, čokoladna, posna, sve su dobre i svako ima “onu moju”. E, danas vam dajemo recept za jednu koju verovatno niste probali, a recept nam dolazi od divne Anice Marjanović, koja pravi divne slatkiše, torte, kolače i ostale vragolije u Švajcarskoj. Što se kaže, pa da probamo njene oblande od šumskog voća.
Sastojci:
-2 lista male oblande
-350 g džema (šumsko voće)
-250 grama keksa četvrtastog
Fil :
-100ml vode
-5 kašika šećera
-125 gr margarina
-50 grama čokolade
-1 kašika kakaa
-70 g mlevenih oraha
150 g ml. keksa glazura
-100 g čokolade
6 kašika slatke pavlake
Priprema:
2 lista male obladne premazati sa 6 punih kašika džema. Polovinu keksa poređajte preko jednog lista oblande. Za fil skuvajte vodu sa šećerom na umerenoj temperaturi da se šećer otopi. Kada provri dodajte margarin, čokoladu i kakao. Kuvati da se svi sastojci otope i sjedine (na umerenoj temperaturi). Skloniti sa vatre i dodati ml. orahe i ml. keks. Vruć fil odmah premazati preko keksa. Ponovo ređati ostali keks.
Preko keksa stavite drugi list obladne premazane džemom. (marmelada da ide na keks).
Oblandu opteretite nečim teškim i ostaviti dva tri sata da ostoji u frižideru. Nakon toga otopiti
čokoladu sa slatkom pavlakom. Preliti glazuru na oblandu i lepo ohladiti.
Redosled ređanja. (Oblanda-džem-keks-fil-keks-džem-oblanda-čokoladna glazura).