Ustanete ujutru rano, onako besni, nikakvi, otvorite frižider, kad tamo, slatko od jagoda. To zaslađivanje dušu leči! Pa hladna voda, pa opet kašičicu u slatko, pa u usta… Divota.
E, sad, kad se sve potroši, treba nova tura slatkoga da se pravi. U ovom članku ćemo vam otkriti jednostavan recept za pripremu domaćeg slatkog od jagoda po receptu iz naroda, što se kaže.
Sastojci:
1 kg svežih jagoda (izaberite najsočnije i najzrelije),
500 g šećera (da slatkoća bude na vrhuncu),
Sok od 1 limuna (za dodatnu svežinu),
1 kesica želatina (da zadržimo slatkoću na mestu).
Priprema:
Operite jagode i očistite ih od peteljki. Ne zaboravite ostaviti nekoliko malih jagoda za dekoraciju na kraju.
U velikom loncu, stavite jagode, šećer i sok od limuna. Pustite da se sastojci polako sjedine na laganoj vatri, dok šećer ne bude potpuno rastopljen.
U međuvremenu, u maloj posudi, pripremite želatin prema uputstvu sa kesice. Kada je želatin spreman, dodajte ga u lonac sa jagodama i dobro promešajte.
Nastavite kuvanje smese na srednjoj vatri oko 15 – 20 minuta, ili dok ne dobijete gustu konzistenciju.
Sklonite lonac sa šporeta i pustite da se smesa malo ohladi.
Vreme je za slatku transformaciju! Prebacite slatko u teglice i dekorišite vrh sa nekoliko preostalih jagoda.
Nakon što se slatko ohladi i stegne, spremni ste za ukusnu avanturu! Ovo domaće slatko od jagoda možete poslužiti uz kriške svežeg hleba, palačinke ili ga jednostavno jesti samostalno. Pogodno je za sve prilike – od slatkog doručka do neodoljive poslastice za večeru.