Sve u svemu, znamo da su vanilice nešto što je nezaobilazni kolač na svakoj proslavi a bogami volimo da ih klopamo i ovako. I šta ima slađe nego kad stavimo kolačić u usta pa ti sestra ili brat kažu ajde sad reci “Puška!”. Ti kažeš pa sav onaj sitni deo kolača ode iz usta. Zato ih volimo a ponajviše jer su preukusne. Zato, hajde da vidimo kako se prave:
Sastojci:
- 200 g masti
- 3 kašike šećera
- 1 jaje
- 1 žumance
- 1/2 limuna – sok
- 1 limun – kora
- 450 g brašna
- 2 kesice vanilin šećera
- 250 g šećera u prahu
- 250 g džema od šljiva
Priprema
Umutiti mast sa 3 kašike šećera, jednim celim jajetom i jednim žumancetom, sokom od polovine limuna i narendanom korom od jednog limuna (koru rendati na sitno rende). Dodati 450 g brašna i zamesiti testo. Pobrašnjaviti radni deo i razvući testo. Rernu zagrejati na 180 C. Modlicama vaditi vanilice, možete koristiti i čep za rakiju, ređati ih na pleh i peći u namašćenom plehu dok ne porumene. Ispečene vanilice ostaviti da se prohlade. U velikom dubokom tanjiru pomešati vanilin šećer i šećer u prahu. Prohlađene vanilice tretirati na sledeći način: Jednu vanilicu premazati džemom i preklopiti drugom vanilicom. Ovako formiranu vanilicu uvaljati u prethodno pomešanom prah šećeru i vanilin šećeru.