Šareni kokos kolač je ukusan, sočan i vizuelno privlačan desert koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje. Njegova priprema je jednostavna, a svi slojevi se peku zajedno, što ga čini savršenim za sve prilike. Evo recepta za ovaj predivni kolač.
Sastojci
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 100 ml ulja
- 100 ml mleka
- 120 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 2 kašike kakaa
Za kokos krem:
- 500 ml mleka
- 30 g gustina
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 g kokosa
Za glazuru:
- 150 g čokolade za kuvanje + 4 kašike ulja
- 50 g bele čokolade + 1 kašičica ulja
Priprema
Testo
Umutite mikserom cela jaja sa soli i šećerom dok smesa ne pobeli i postane penasta. Dodajte ulje i mleko, kao i prosejano brašno sa praškom za pecivo i sve dobro sjedinite mikserom u glatku smesu.
Ovu smesu podelite na dva jednaka dela.
U jedan deo dodajte kakao i sjedinite a drugi deo ostaje žut.
Uzmite pleh dimenzija 35×20 cm i obložite ga pek papirom. Sipajte tamnu smesu od kakaa i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni da se zapeče do pola, oko 10 minuta. U međuvremenu pripremite kokos krem.
Kokos krem
U malo mleka razmutite gustin a ostatak mleka sipajte u šerpu, dodajte šećer i vanilin šećer, kao i kokos i stavite na vatru da provrije. Ukuvajte gustin ulivajući u tankom mlazu i sve vreme mešajući žicom i kuvajte par minuta na srednjoj vatri dok se krem ne zgusne. Skinite sa vatre.
Sastavljanje kolača
Izvadite iz rerne polupečeni kakao biskvit. Sipajte na njega kokos krem i rasporedite svugde ravnomerno. Na kokos krem sipajte pažljivo žuti deo testa i vratite kolač u rernu da se ispeče do kraja, još oko 15-20 minuta, do zlatno žute boje.
Kolač prohladite dok pripremate glazuru.
Glazura
Otopite na najmanjoj vatri čokoladu za kuvanje sa uljem. U drugoj posudici rastopite belu čokoladu sa uljem.
Na kolač sipajte prvo tamnu glazuru i svugde ravnomerno rasporedite. Potom kašikom prošarajte kolač belom glazurom. Ostavite na sobnoj temperaturi da se kolač sasvim ohladi a potom ga stavite u frižider da se ohladi i stegne.
Posluživanje
Ostavite kolač da se potpuno ohladi i čokolada stegne pre nego što ga isečete na kocke i poslužite. Uživajte u ovom ukusnom šarenom kokos kolaču koji će sigurno postati omiljeni desert u vašem domu!
Uživajte u pripremi i degustaciji ovog divnog kolača!