Ako ste u potrazi za desertom koji će oduševiti vašu porodicu i prijatelje, anđeoska torta je pravi izbor. Ova lagana, prozračna torta se topi u ustima i savršena je za svaku priliku. Donosimo vam recept za anđeosku tortu koja će vas očarati svojim ukusom i jednostavnošću pripreme.
Sastojci:
Sastojci
Za koru:
- 6 belanaca
- 150 g šećera
- 5 g vanilin šećera
- 20 g brašna
Za fil:
- 300 g kisele pavlake
- 70 g šećera
- 1 kašičica limunovog soka
- 70 g brašna
- 80 g šećera u prahu
- 100 g putera (sobne temperature)
Za dekoraciju:
- Kokosovo brašno
- Bela čokolada (izrendana)
Priprema
Korak 1: Priprema kore
- Zagrejte rernu: Zagrejte rernu na 180°C. Pripremite okrugli kalup za tortu (prečnika oko 24 cm) tako što ćete ga lagano podmazati i obložiti papirom za pečenje.
- Belanca: U velikoj posudi umutite belanca dok ne dobijete mekane vrhove.
- Dodavanje šećera: Postepeno dodajte 150 g šećera i vanilin šećer, neprestano muteći dok smesa ne postane sjajna i formira čvrste vrhove.
- Dodavanje brašna: U smesu dodajte 20 g brašna i lagano umešajte spatulom dok se potpuno ne sjedini.
- Pečenje: Sipajte smesu u pripremljeni kalup i poravnajte površinu. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista. Ostavite koru da se potpuno ohladi u kalupu.
Korak 2: Priprema fila
- Kisela pavlaka: U velikoj posudi pomešajte kiselu pavlaku, 70 g šećera i kašičicu limunovog soka. Umutite dok smesa ne postane glatka.
- Puter i brašno: U drugoj posudi umutite puter sa šećerom u prahu dok ne postane penast. Postepeno dodajte brašno i nastavite da mutite dok se sve ne sjedini.
- Spajanje smesa: Spojite obe smese i mešajte dok ne dobijete ujednačen fil.
Korak 3: Sastavljanje torte
- Sečenje kore: Pažljivo izvadite ohlađenu koru iz kalupa i presecite je horizontalno na dva jednaka dela.
- Prvi sloj: Stavite donji deo kore na tanjir za serviranje i premažite ga polovicom fila.
- Drugi sloj: Poklopite drugim delom kore i premažite preostalim filom. Premažite i stranice torte kako biste je potpuno prekrili filom.
Korak 4: Dekoracija
- Kokosovo brašno: Pospite celu tortu kokosovim brašnom tako da bude potpuno prekrivena.
- Bela čokolada: Na kraju, izrendajte belu čokoladu preko vrha torte za dodatni ukus i dekoraciju.
Korak 5: Hlađenje
- Hlađenje: Ostavite tortu u frižideru najmanje 2 sata pre serviranja. Ovo će omogućiti da se svi ukusi lepo sjedine i da torta bude savršeno rashlađena.
Saveti za pripremu
- Belanca sobne temperature: Koristite belanca sobne temperature za bolje rezultate prilikom mućenja.
- Pažljivo mešanje: Kada dodajete brašno u umućena belanca, radite to pažljivo kako biste sačuvali prozračnost smese.
- Svežina fila: Kisela pavlaka daje posebnu svežinu torti, pa je važno da bude sveža i dobro ohlađena.
Zaključak
Anđeoska torta je savršen izbor za sve one koji žele lagani, prozračni desert koji će oduševiti sve prisutne. Njena jednostavna priprema i prefinjen ukus čine je idealnom za sve prilike, bilo da je to porodični ručak ili svečana proslava. Isprobajte ovaj recept i uživajte u svakom zalogaju!
Dragi čitaoci, nadamo se da ćete uživati u pripremi i degustaciji ove nebeske torte. Javite nam vaše utiske i eventualne varijacije koje ste probali!