Sećam se da je torta Ledeni vetar bila jedna od onih koja se pravila za svadbe, praznike, posebno za Uskrs. Red voća, pa malo šlag sve nekako baš po meri. Zato vam predstavljamo danas recept za sigurni smo jednu od najomiljenijih torti devedesetih, a slava ove torte vraća se na velika vrata i danas.
Sastojci za kore:
- 9 belanaca od krupnijih jaja
- 300 gr šećera
- 1 kašika alkoholnog sirćeta ( octa )
Fil:
- 600 ml mleka
- 9 žumanaca
- 6 kašika šećera
- 250 gr margarina ( ja margarin menjam sa slatkom pavlakom, 250 ml jer je fil još lepši i kremastiji, samo je dobro umutite )
- 6 kašika brašna ( ili puding od vanile ili slatke pavlake i 2 kašike brašna, kako volite )
Još:
- 2 veće banane, 5 krupnih jagoda, 3 krupna kivija ( ili voće po želji )
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Uključiti rernu na 150 stepeni.
Belanca mutiti pa dodavati uz mućenje šećer i stalno mutiti
Kada se šećer otopio mutiti još nekoliko minuta. Ako vam se kora zalepi za papir niste dobro umutili, prekratko je bilo.
U veliki pleh od rerne staviti papir i istresti celu smesu, rasporediti i staviti u rernu i smanjiti na 120 stepeni.
Ostaviti u rerni 80 minuta, zatim isključiti rernu i tako ostaviti još 30 minuta, da se hladi zajedno sa rernom.
Dok se kora suši kuvati fil.
Pomešati žumanca sa šećerom i brašnom i doliti 150 ml mleka.
Ostatak staviti da provri pa kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne i postane glatko.
Skloniti sa vatre da se skroz ohladi.
Ulupati margarin pa mu dodati pola fila, umutiti pa dodati ostatak i opet umutiti.
Ukoliko dodajete slatku pavlaku umesto margarina dobro je umutiti pa dodati pola pavlake filu koji st emalo razbili mikserom i dodati ostatak i sve umutiti.
Koru odlepiti od papira i okrenuti naopako.
Premazati preko cele kore ceo fil.
Izmeriti lenjirom i podeliti na 3 dela. Preseći.
Na svaku trećinu naseći voće i poslagati.
Ulupati slatku pavlaku i premazati preko voća.
Srednji deo staviti na tacnu, preko staviti levi ili desni deo i preko preostali.
Dekorisati šlagom ili po želji.
Dobro ohladiti i poslužiti.