Znate one kolače koje smo jeli kao klinci a koje danas kada vidimo na trpezi vrate nas u detinjstvo? Ja čak vezujem te kolače za najdragocenije momente koje sam provodila sa mojom Nanom, sa mojim rođacima tokom zimskog raspusta, dane kada sam mogla da osetim miris cimeta iz daleka i radujem tim malim stvarima… E, tako je i ovaj kolač zasigurno deo prošlosti svakog od nas, zato je važno da se ti recepti prenose sa kolena na koleno i da tradicija živi za neka mlađa pokoljenja. Londoneri, jednostavan a mekan, sočan ma prosto se topi u ustima. Moja draga kuma, poznatija kao Kućna domaćica, spremala je ovaj magični kolač i iskreno, vratila me je u najlepše uspomene…
Hajde da vidimo kako se sprema:
Korica:
140 gr margarina
80 gr šećera
4 žumanca
250 gr brašna
5 gr praška za pecivo ili pola kesice
Gornji sloj:
4 belanca
150 gr šećera
150 gr oraha – seckanih, ili krupno blendiranih, ili
kombinacija koju vi volite
5 kašika pekmeza, marmelade ili dzžema od kajsija, može i šipka
Priprema:
Maslacu dodati šećer pa ih penasto ulupati. Zatim dodati žumanca, pa opet sve dobro izraditi.
Umešati brašno i prašak za pecivo, pa mikserom umutiti koliko je to moguće. Masa će biti nešto suvlja, ali onda je umesiti rukom. Oblikovati testo u pravougaonik i uz pomoć oklagije razvući na dimenzije pleha koji bi trebao biti 35 x 25 cm ( dno ). Staviti papir za pečenje, a može i bez njega, samo dobro
podmazati pleh maslacem i posuti sa malo brašna.
Naviti testo na oklagiju pa prebaciti u pleh i poravnati lepo po dnu rukama. Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreje. Ulupati penasto belanca, dodavati postepeno šećer pa mutiti dok se ne dobije čvrsta pena.
Na kraju umešati orahe i sve sjediniti. Koru premazati pekmezom, pa lopaticom ili kašikom svuda po
malo naneti fila, kako biste lakše razvukli.
Rasporediti svuda ravnomerno fil, pa staviti u rernu da se peče oko 20 minuta, pa smanjiti temperaturu na 150 stepeni i peći još 15 minuta. Odgore će malo da porumeni. Ostaviti da se kolač ohladi pa ga seći i služiti ohlađenog.